A Gazprom értesítette a Naftohazt, hogy megkezdte a szerződésük felbontását

Az orosz gázóriás nem vállalja, hogy az ő számlájukra rendezzék Ukrajna gazdasági problémáit.

MTI
2018. 03. 05. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom hétfőn hivatalosan értesítette az ukrán Naftohazt, hogy a stockholmi döntőbíróságon megkezdte a gáztranzit-szerződések felbontását – közölte hétfőn újságírókkal Alekszej Miller, az orosz állami gázipari vállalat vezetője.

Orosz sajtóforrások szerint a szerződésbontási eljárás akár egy évig is elhúzódhat.

A stockholmi döntőbíróság február 28-án arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen 2,56 milliárd dollárt a Naftohaznak, amiért alulteljesítette a szerződésben vállalt tranzitszállításokat. A Gazprom közölte, hogy nem ért egyet az ítélettel, és a törvénnyel összhangban álló eszközökkel megvédi jogait.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség háttéranyaga szerint Oroszország és Ukrajna (a Gazprom és a Naftohaz) 2009-ben két, 10 évre szóló szerződést kötött: egyet az Ukrajnába és egyet az Ukrajnán keresztül történő gázszállításra. Az első alapján Ukrajna 2009-ben 40 milliárd köbméter, 2010-től pedig évi 52 milliárd köbméter gázt kapott volna. A Naftohaz 2012-től nem vette ki a vezetékből a szerződésben foglalt mennyiséget, 2015-től pedig Kijev egyáltalán nem vásárol orosz gázt, a szükséges mennyiséget fordított európai szállításból szerzi be.

2014 nyarán – az ukrajnai politikai fordulat és a Krím orosz elcsatolása után – a Gazprom és a Naftohaz kölcsönösen beperelte egymást. Ukrajna visszamenőlegesen követelte a gázár csökkentését, a különbözet visszatérítését, valamint a „vedd és vidd” formula feltételeinek megváltoztatását, Oroszország pedig a már leszállított gázért, valamint a 2012 óta fel nem használt keretért járó fizetséget próbálta meg behajtani.

A stockholmi döntőbíróság tavaly decemberben 2 milliárd dollár kifizetésére kötelezte a Naftohazt a 2014-ben és 2015-ben leszállított gázmennyiségért, valamint 52-ről 5 milliárd köbméterre csökkentette az éves gázszállítás mennyiségét. A „vedd és vidd” alapon történő vásárlás feltételeit a bíróság a kvóta 80 százaléka, vagyis 4 milliárd köbméter esetében a szerződés lejártáig (2019 végéig) fenntartotta. Ez a feltétel 2018 eleje óta hatályos.

A bíróság elvetette a Naftohaz Gazprommal szembeni túlfizetési keresetének nagy részét, az árat csak a 2014. második negyedévi szállításokkal kapcsolatban csökkentette, ezer köbméterenként 485-ről 352 dollárra. A TASZSZ szerint a Naftohaz arra számított, hogy a visszamenőleges árváltoztatást 2011 májusától sikerül elérnie.

A tranzitszerződésben a Naftohaz és a Gazprom arról állapodott meg 2009-ben, hogy Oroszország évi 110 milliárd köbméter fölgázt pumpál át Ukrajnán keresztül Európába. Az egyezmény arról is rendelkezik, hogy a mennyiséget évente konkretizálják a Gazprom európai kötelezettségeitől függően.

A Naftohaz 17 milliárd dollárt követelt a Gazpromtól amiatt, hogy az orosz vállalat nem teljesítette a szerződésben foglalt tranzitszállítást, valamint igényelte a orosz gáz ukrajnai feltételeinek és tranzittarifájának felülvizsgálatát.

A stockholmi döntőbíróság arra kötelezte a Gazpromot, hogy 4,7 milliárd dollár utófizetéssel kárpótolja a Naftohazt (az összeg a keresztkövetelés kielégítése után 2,56 milliárdra csökkent). A Gazprom emellett közölte, hogy a bíróság elutasította a Naftohaznak azt az igényét, hogy emeljék a tranzittarifát, és a szállítási szerződést az ukrán törvényeknek megfelelően módosítsák.

– A döntőbírók döntésüket az ukrán gazdaság állapotának erős romlásával indokolták. Határozottan ellenezzük, hogy a mi számlánkra rendezzék Ukrajna gazdasági problémáit. Ilyen helyzetben a Gazprom számára a szerződések hatályának fenntartása gazdasági szempontból nem célszerű és nem kifizetődő – kommentálta a stockholmi testület döntését pénteken Miller.

Ukrajna kompenzációt követel Oroszországtól

Ukrajna azt követeli, hogy Oroszország térítse meg neki azt a 34 százalékos árkülönbözetet, amivel drágábban kellett sürgősséggel földgázt vásárolnia európai uniós országoktól, mint amennyiért a stockholmi választott bíróság döntése alapján a Gazprom orosz állami vállalatnak kellett volna március 1-jétől szállítania – közölte Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán gázvállalat kereskedelmi igazgatója hétfőn a Facebookon.

Az ukrán állami cég vezetője hozzátette, hogy a Gazprom szerződésszegése miatt keletkezett, magasabb beszerzési ár kompenzációjára vonatkozó ukrán igényről hivatalosan értesítették az orosz felet.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint az orosz vállalat beleegyezett abba, hogy márciusban félmilliárd köbméter gázt szállít Ukrajnának a stockholmi bíróság által meghatározott, ezer köbméterenkénti 238,55 dolláros áron. A szállítmányt az orosz cég előre kiszámlázta Ukrajnának, és azt az ukrán fél előre ki is fizette. A Gazprom a szerződésben meghatározott időpontban, március 1-jén nem kezdte meg a szállítást, ráadásul kritikus mértékben, mintegy 20 százalékkal csökkentette a nyomást az ukrajnai vezetékekben, amelyeken keresztül uniós országoknak szállít gázt Oroszország. Emiatt Ukrajna arra kényszerült a mellesleg rendkívül hideg időben, hogy saját szükségletei fedezése és az EU-ba irányuló teljes tranzitszállítmányok eljuttatása érdekében sürgősséggel magasabb áron vásároljon földgázt uniós államoktól. Ez pedig – Petro Porosenko államfő tájékoztatása alapján – ezer köbméterenként 250–300 dollárba került Ukrajnának, sőt némely szállítmány ára elérte az 500 dollárt is.

A Naftohaz hétfőn közölt jelentése szerint március 3-ig egy hét alatt 7,5 százalékkal, azaz 783 millió köbméterrel csökkent az ukrajnai tározókban a gáz mennyisége, 10,425 milliárdról 9,642 milliárd köbméterre.

Az ukrán vállalat emlékeztetett arra, hogy a 2018-as évet öt éves rekordmennyiségű, 14,7 milliárd köbméter felhalmozott gáztartalékkal kezdte. Tavaly október közepén pedig, a fűtési szezon kezdetekor, 16,8 milliárd köbméter gáz volt az ukrán állam tározóiban.

Ukrajna már több mint két éve nem vásárolt földgázt Oroszországtól. A két ország közötti éveken át folyó gázárvitában tavaly decemberben a stockholmi döntőbíróságon megszületett – Ukrajnának kedvező – végső döntés nyomán határozott Kijev úgy, hogy ismét kész Oroszországtól importálni, amennyiben Moszkva az EU-s szállítókénál olcsóbb áron kínál neki gázt megvételre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.