A két Korea ügyében csoda történhet, véli a japán külügyminiszter

Japán támogatná a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseit Észak-Koreában.

MTI
2018. 03. 12. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoda születése előtti pillanatnak lehetünk szemtanúi a Koreai-félszigeten a diplomáciai áttörésnek köszönhetően – idézte a szöuli elnöki hivatal Kono Taro japán külügyminisztert hétfőn.

A dél-koreai hírszerzés vezetőjével, Szuh Hunnal való tokiói találkozóján Kono elismerően nyilatkozott a dél-koreai diplomáciai erőfeszítésekről,ugyanis nagy szerepe volt abban, hogy az enyhülés jelei tapasztalhatók a félszigeten.

Szuh phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről tájékoztatta a japán diplomácia vezetőjét. A tisztségviselő kedden Abde Sindzó japán miniszterelnökkel és Szuga Josihide kormányfőtitkárral is találkozik – írta közleményében a Kék Ház.

A kedvező fejlemények ellenére Japán és Dél-Korea megegyezett abban, hogy fenntartják a maximális nyomást Észak-Koreán, amíg valódi lépéseket nem tesz a rakéta- és atomprogramját illető aggodalmak eloszlatására – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Kono. A külügyminiszter nem mondta el, pontosan mit várnak Phenjantól.

A japán diplomácia vezetője felajánlotta, hogy országa szükség esetén pénzügyi forrásokkal segíti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseit. Kono jelezte: amerikai és dél-koreai együttműködéssel szeretné megoldani az Észak-Korea által évtizedekkel ezelőtt, hírszerzési céllal elrabolt japán állampolgárok ügyét.

Év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzsein államfő április végén találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelsőbb szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között.

Rex Tillerson: sok még a tennivaló Trump és Kim tárgyalása előtt

Az amerikai külügyminiszter szerint még sok a tennivaló, mielőtt az amerikai és észak-koreai vezetők találkozhatnak.

„Sok lépést kell még tenni, megállapodni a helyszínről és a témakörökről... Még semmit sem hallottunk közvetlenül Észak-Koreától, de reméljük, hogy valamit hallani fogunk tőlük” – mondta hétfőn a Nigériában tartózkodó Rex Tillerson a sajtónak Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető legkésőbb májusra tervezett találkozójával kapcsolatban.

Tillerson nem mondott részleteket a szóba jöhető témakörökről, és a helyszín találgatása elől is kitért. Amerikai kormányzati illetékesek azt mondták, hogy nem szabnak újabb feltételeket a tárgyalásokhoz.

A májusi lenne a két ország vezetőinek az első találkozója, és óriási áttörésnek számítana az észak-koreai rakéta- és atomprogramja miatt kialakult válság megoldása szempontjából – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Tillerson egy nappal rövidebbre vette első afrikai körútját, hogy otthon sürgős munkákkal foglalkozhasson.

 

A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójukra várhatólag május végéig sor kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.