A túlnépesedés és a klímaváltozás hajtja az afrikaiakat

Európa csak kis szeletet kapott eddig a migrációs válságból, a többség egyelőre nem jut el idáig.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 03. 02. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szárazság, túlnépesedés, terrorizmus – csak néhány ok azok közül, amelyek tömeges elvándorlásra kényszerítik Fekete-Afrika legszegényebb népeit. Miközben a kontinens egyes gazdaságai, mint például Elefántcsontpart vagy Nigéria afrikai mércével mérve szépen fejlődnek, sok országból százezres, milliós nagyságrendű az elvándorlás. Hogy milyen méretekről beszélünk, azt jól mutatja a Pew Research Center legújabb kutatásának eredménye, mely alapján 2010 és 2017 között Szíriát leszámítva 9 szubszaharai országból keresték legtöbben boldogulásukat más országban.

Ebben a hétéves időszakban csak önmagában a külföldön élő dél-szudániak száma több mint négyszeresére emelkedett, de rengetegen mentek el Ruandából, Eritreából vagy éppen a Közép-afrikai Köztársaságból is. A Pew számításai szerint nagyjából 25 millió fekete-afrikai élt 2017-ben távol a szülőföldjétől, ami a régió teljes népességéhez képest (770 millió ember) nem tűnik nagy számnak. Ám nem csak az elvándorlás mértéke növekszik, de láthatjuk azt is, hogy az Európai Unió még a jelenlegi helyzettel is csak hatalmas nehézségek árán tud megbirkózni.

Hozzá kell tenni: amit a kontinensünkön látunk a fekete-afrikai migrációból, az csak a jéghegy csúcsa. Az összes szubszaharai migráns 68 százaléka ugyanis környékbeli országokban telepszik le, és mindössze 17 százalékuk él jelenleg Európában. És miközben a hírek mifelénk tele vannak a líbiai menekülttáborokban készített, túlzsúfoltságról és embertelenségről tanúbizonyságot tevő képekkel, valójában a teljes fekete-afrikai migráció 10 százaléka sem érinti Észak-Afrikát, közvetve pedig – minthogy kontinensünkre a legtöbben Líbián keresztül próbának átjutni – Európát. Idén egyébként – az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint – eddig nagyjából tízezer-ötszázan érkeztek tengeri úton Európába.

Noha minden kampányszlogen ellenére a pár évvel ezelőttinél jelenleg jóval kisebb a migrációs nyomás dél felől, hiszen 2015-ben még egymillióan jöttek a tengeren át, tavaly pedig már csak 172 ezren, pár éven belül könnyen kritikus ponthoz érkezhetünk.

A szubszaharai régió lélekszáma rohamosan emelkedik, 2050-re elérheti a kétmilliárdot is. Ez egyre több munkaképes korú embert jelent, ezzel pedig a gazdaság bővülése nem tudja tartani a lépést, és képtelen munkát adni mindenkinek. A növekvő mennyiségű, de kihasználatlan munkaerő pedig gyakran a világ legfejlettebb gazdaságaiban próbálna szerencsét, a földrajzi közelség miatt főként Európában, kisebb részben pedig Észak-Amerikában. Minderre csak rátesz egy lapáttal az a hatalmas szakadék, ami az afrikai és az európai fizetések között tátong.

Ám míg a migráció gazdasági okait Európa és a világ többi fejlett régiója segélyezéssel vagy együttműködési programokkal ideig-óráig enyhíteni tudja, a klímaváltozással, mely szintén rengeteg afrikait kényszerít szülőföldje elhagyására, már nehezebb kezdeni valamit. A felmelegedés miatt Afrika újabb és újabb területei válnak lakhatatlanná, de legalábbis mezőgazdaságilag megművelhetetlenné, ráadásul a szélsőséges időjárási jelenségek is egyre gyakoribbak. Egy tavaly megjelent kutatás egyértelmű párhuzamot mutatott ki az Európába irányuló migráció és a klímaváltozás között. A Science magazinban publikált anyag szerint mindig azokban az években indultak többen útnak észak felé, amelyekben az időjárás is kedvezőtlenebb volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.