Át kell adni a Telegram kódkulcsait az orosz titkosszolgálatnak

Tizenöt napja van a cégnek, hogy az FSZB rendelkezésére bocsássa a dekódolási kulcsokat.

MTI
2018. 03. 20. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírósági döntés nyomán az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) 15 napot adott a Telegramnak, hogy a dekódolási kulcsokat az FSZB rendelkezésére bocsássa, és ennek megtörténtét számára visszaigazolja. Ellenkező esetben a Roszkomnadzor bíróságon fogja kezdeményezni a Telegram oroszországi hozzáférhetőségének korlátozását.

A londoni székhelyű, az orosz Zuckerbergként is emlegetett Pavel Durov által alapított Telegram Messenger LLP jogi képviselője közölte, hogy a cég fellebbezni fog az ítélet ellen, amely még nem lépett hatályba.

Egy moszkvai bíróság októberben egy másik ügyben 800 ezer rubelre (mintegy 3,5 millió forintra) bírságolta a Telegramot, amiért nem működött együtt az FSZB-vel, és júliusban hat telefonszámmal kapcsolatban nem szolgáltatta ki számára az üzenetek dekódolási kulcsát. A szolgáltató fellebbezett, a másodfokú elutasítás után az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerül majd.

A Telegram ezt megelőzően tavaly nyáron keveredett konfliktusba az orosz hatóságokkal, amiért nem volt hajlandó eleget tenni cégbejegyzési kötelezettségének. A Roszkomnadzor emiatt is letiltással fenyegette.

Durov végül közölte, hogy az oroszországi nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba úgy egyezett vele, hogy egyúttal megtagadta a felhasználók adataihoz és levelezéséhez való hozzáférést. A cégalapító jelezte, hogy nem fogja betartani azokat a törvényeket, amelyek nem összeegyeztethetők a magánszféra védelmével és a cég adatvédelmi irányelveivel, valamint cége felfüggeszti tevékenységét azokban az országokban, amelyekben nyomást gyakorolnak rá.

Az FSZB szerint a tavaly áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák és „külföldi kurátoraik” a Telegram segítségével kommunikáltak egymás között. A biztonsági szolgálat rámutatott, hogy a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció a messenger (üzenetküldő szolgáltatás) „totális alkalmazásával” zajlik, és Oroszország területén a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű beszélgető (chat) csatornáit használják.

A Telegramnak világszerte 100 millió, Oroszországban 6 millió úgynevezett havi aktív felhasználója van, és napi másfél milliárd üzenetet közvetít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.