Az északír terrortól már kevésbé félnek a britek

Nagy-Britanniában egy fokozattal enyhítették a tartománnyal kapcsolatos készültséget.

MTI
2018. 03. 01. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelte csütörtökön a brit elhárítás (MI5) az „Észak-Írországhoz kötődő terrorizmus” elleni készültség szintjét. A hivatalos szóhasználat az észak-írországi szakadár milíciák által Nagy-Britanniában elkövetett merényletek veszélyére utal.

Amber Rudd brit belügyminiszter a londoni parlamentnek küldött írásos tájékoztatójában közölte, hogy az MI5 az eddigi „jelentős” szintről „mérsékeltre” módosította az észak-írországi terrorveszéllyel kapcsolatos készültséget. Ez a szint a hivatalos meghatározás szerint azt jelenti, hogy az elhárítószolgálatok megítélése szerint „lehetséges ugyan, de nem valószínű” olyan terrortámadás, amit észak-írországi csoportok követnének el Nagy-Britanniában (azaz Angliában, Walesben vagy Skóciában).

Észak-Írországban – amely nem része Nagy-Britanniának, ám a brit korona fennhatósága alatt vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot – továbbra is érvényben maradt a második legmagasabb, „súlyos” fenyegetettséget jelző terrorkészültség. Ugyanígy érvényben maradt a nem Észak-Írországból eredő, általános terrorveszélyre vonatkozó második legmagasabb, szintén súlyos fenyegetettséget jelző riasztási fokozat.

A belügyminiszter nem részletezte a készültségi szint mérséklésének pontos okait, csak annyit közölt az alsóháznak küldött átiratában, hogy az MI5 döntése „a legfrissebb hírszerzési adatokra” alapozódik, olyan tényezők figyelembevételével, „mint a képesség, a szándék és az időtávlat”.

Rudd ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a csütörtökön végrehajtott módosítás ellenére változatlanul „valós és súlyos” az Egyesült Királyságot fenyegető terrorveszély. A belügyminiszter kérte a lakosságot, hogy továbbra is „éberen figyeljen”, és az éppen aktuális terrorkészültségi szinttől függetlenül jelentse a rendőrségnek, ha bármiféle gyanús tevékenységet észlel.

Nem sokkal az Észak-Írországhoz kapcsolódó terrorkészültség csütörtöki mérséklése előtt, február 10-én Mary Lou McDonald személyében új elnököt választott a Sinn Féin. A legnagyobb észak-írországi katolikus párt az általánosan elfogadott hatósági nézet szerint a tartomány brit fennhatósága ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején.

Megválasztása után a Sinn Féin új elnöke határozottan utalt rá, hogy a korábbi évtizedek fegyvereserőszak-hulláma immár végképp a múlté. Első pártelnöki fölszólalásában Mary Lou McDonald kijelentette: a múltbeli csaták újbóli megvívása semmiféle értéket nem teremtene, „a háború rég véget ért”, és a múltnak soha nem szabad megismétlődnie.

Az IRA terrorhadjáratában becslések szerint 3000-en vesztették életüket vagy sebesültek meg, köztük 700 brit katona. A republikánus milícia fegyveres harcát hivatalosan az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le, de a tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.