Az EU besokallt az ukrajnai civil aktivisták csuklóztatásától

Nem csak a magyar kormány tekint gyanakodva a civil szervezetek tagjaira: az ukrán kabinet vagyonbevallást is kér tőlük.

MN
2018. 03. 28. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A civil aktivisták vagyonnyilatkozati kötelezettségének visszavonására szólította fel Ukrajnát szerdán Johannes Hahn, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért felelős tagja, mondván, a vonatkozó törvényi rendelkezés szembemegy a nemzetközi szervezetek ajánlásaival.

Ukrajnában 2016-ban lépett hatályba a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a jogszabály, amelynek értelmében a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek és egyéb hivatalnokoknak elektronikusan kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, a hatóságok azonban később kiterjesztették az érintettek körét a civil aktivistákra is, akiknek április 1-jéig kell leadniuk a nyilatkozatukat – írja az MTI.

Szerdai közleményében Johannes Hahn hangsúlyozta: Kijevnek vissza kellett volna vonnia a civilekre vonatkozó rendelkezést, ennek elmaradása ellentétes „az ország európai aspirációival” és a nemzetközi partnerek, köztük az EU, a velencei bizottság és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ajánlásaival.

Kiemelte, hogy a civil társadalom rendkívül fontos munkát végez, amelyet nem szabad indokolatlan beavatkozással akadályozni. Továbbá rámutatott, a civil szervezetek tagjai nem köztisztviselők, vagyonnyilatkozati kötelezettségük pusztán „elfogadhatatlan és indokolatlan” terheket ró rájuk, ami azoknak kedvez, akik a korrupcióellenes küzdelem aláásásán dolgoznak.

Hahn végezetül elismerte, hogy Ukrajna figyelemre méltó előrehaladást ért el az utóbbi években, de – mint közölte – fontos, hogy ne történjenek visszalépések, és ne sodorják veszélybe az eddigi eredményeket. Az ukrán parlamentnek mielőbb vissza kellene térnie a kérdésre, s mentesítenie kellene a vagyonnyilatkozati kötelezettség alól a civil aktivistákat – emelte ki.

Az Európai Bizottság februárban Magyarországot is beperelte a civiltörvény miatt, amely a külföldről támogatott magyar civil szervezeteket és támogatóikat listázza, amennyiben a támogatás összege meghaladja az adományozónkénti 500 ezer forintot. Az ügyben uniós kötelezettségi eljárás is indult a magyar állam ellen.

Az elfogadás előtt álló Stop, Soros! tervezet pedig ennél komolyabb brüsszeli reakciókat is kiválthat: a törvényjavaslat a Soros György támogatta szervezeteket és aktivistákat listázná, a migráció támogatásával gyanúsított aktivistákat pedig alkotmányellenes módon kitiltaná az ország területéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.