Beperli Kaliforniát a bevándorók miatt az amerikai igazságügyi minisztérium

Egy kaliforniai törvény megsemmisítését is el szeretné érni az USA szövetségi minisztériuma.

MTI
2018. 03. 07. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter szerdán hivatalosan bejelentette, hogy a minisztérium pert indít Kalifornia állam ellen, mert nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal és a helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához.

Nincs elszakadás, a szövetségi törvényeket mindenütt be kell tartani – hangsúlyozta Sessions a rendfenntartó erők Sacramentóban rendezett konferenciáján.

A tárcavezető leszögezte, bár a bevándorlás megítélésében sokféle felfogás és politikai vélemény létezik, a törvény célja egyértelmű és világos, és a szövetségi törvényeket az Egyesült Államok valamennyi tagállamában be kell tartani. „Nincs érvénytelenítés, nincs kilépés, a szövetségi törvény a legfőbb törvény az országban. Aki ebben kételkedik, konzultáljon Abraham Lincolnnal. Ezt a témát egyszer s mindenkorra megoldottuk” – fogalmazott Sessions.

A szövetségi igazságügyi minisztérium a szerdán benyújtott, 18 oldalas keresetében annak az illegális bevándorlókat védelmező három törvénynek a megsemmisítését kéri, amelyet tavaly ősszel szavazott meg a kaliforniai törvényhozás. A vitatott törvények megtiltják a kaliforniai rendfenntartó erőknek, hogy információkat szolgáltassanak a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársainak a letartóztatott, vagy már el is ítélt – és ezért kitoloncolás előtt álló – illegális bevándorlókról, megtiltják a magánvállalatok munkaadóinak az önkéntes együttműködést a bevándorlási hivatallal a munkahelyek ellenőrzésében, és előírják a kaliforniai állam illetékeseinek, hogy ellenőrizniük kell azokat a börtönöket, amelyekben a szövetségi hatóságok illegális bevándorlókat tartanak fogva.

A szövetségi igazságügyi minisztérium érvelése szerint ezek a törvények szándékosan akadályozzák a kormányzat bevándorlási politikájának érvényre juttatását. A tárca álláspontja szerint e törvények érvénytelenek is, mivel megsértik az amerikai alkotmánynak azt az úgynevezett felsőbbségi záradékát, amely kimondja, hogy a szövetségi törvények előbbre valók, mint a tagállamiak. „A felsőbbségi záradék nem teszi lehetővé Kaliforniának, hogy megakadályozza az Egyesült Államokat a kongresszus által megszavazott törvények érvényesítésében” – érvelt bírósági beadványában az igazságügyi minisztérium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.