Bőröndben hordozhatjuk az előfizetéses online tartalmainkat

Áprilistól indulhat a határok nélküli online videófogyasztás az EU-n belül. A roamingdíjak eltörléséhez hasonlítják a lépést.

Kuthi Áron
2018. 03. 29. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig bosszantó, ha mindenféle szerzői vagy terjesztési jogokra hivatkozva nem indul el egy online videó, főleg, ha a tartalomért még fizettünk is. Az Európai Unióban ahány ország, annyiféle szerzői jogi szabályozás létezik, az előfizetéses, testre szabott online tartalmak ezért is ütköznek falakba. Ezen nagy mértékben segít egy európai parlamenti törvénymódosítás, amelynek értelmében április 1-jétől ugyanolyan elérést kell biztosítani a fogyasztónak az általa előfizetett digitális tartalomhoz az EU többi tagállamában, mint ahogy ahhoz otthon is hozzáfér. A törvény kifejezetten tiltja az extra költségek kiszámlázását, ha az előfizető egy másik tagállamban hívja le kedvenc tévésorozatát, zeneszámát vagy sporteseményét. Az új szabályozás alá esik az amerikai on demand filmszolgáltató, a Netflix is, tehát bármelyik tagállamban is fizettünk elő a szolgáltatásra, a nyaralás alatt is elérhetjük.

A lépés a mobilszolgáltatók roamingdíjainak Európai Unión belüli leépítéséhez hasonló, amelyet nem kis részben az kényszerített ki, hogy az emberek egyre többet utaznak, és döntő hányaduk már személyre szabott videotartalmakat néz. Nagyon bölcs döntés, hogy az EU a roamingdíjaktól való megszabadulás több évre elhúzott, többlépcsős változata helyett a radikálisabb verziót választotta, és egyszerre törli el az extra díj fizetésének kötelezettségét, illetve egyszerre nyitja meg a hozzáférést mindenhez. A lépéstartás azért is sürgős, mivel az unió bátor célokat fogalmazott meg az egységes digitális piac kialakításáért. Az online szolgáltatások piaca jelenleg eléggé széttagolt, a digitális technológiák terjedésének ez is az egyik akadálya. Az uniónak jelenleg még mindig tekintélyes hátrányt kell ledolgoznia a téren, hogy 500 milliós piaca Kína és az Egyesült Államok mellett versenyben maradjon.

A digitális piac felé tartó úton mérföldkő következik év végén, amikor az online vásárlásokat korlátok közé szorító geoblockingnak nevezett gyakorlatnak vége lesz. Jelenleg ugyanis az egységes belső piacot tagállami jogszabályok kötik gúzsba, ezért számos webáruház termékéhez és szolgáltatásához nem lehet más uniós országból hozzáférni, vagy a fizetési módok közül esetenként kevesebb érhető el, mint mondjuk egy szomszéd tagállamból. A valóság tehát tökéletesen szembemegy az EU egyik legfőbb elképzelésével, a termékek szabad áramlásának elvével. Az e-kereskedelem egyértelműen nyerni fog a decemberben életbe lépő változtatással.

Hasonlóan látványos és hamarosan érezhető fejlesztést jelentett be az Európai Bizottság márciusban. A WiFi4EU nevű kezdeményezés lényege az, hogy önkormányzatok uniós támogatásért folyamodhatnak, hogy ingyenes wifi-hotspotokat hozzanak létre közterületeiken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.