Budapestre költözött az Orbánnak köszönetet mondó svéd politikus

Vállalhatatlan lett a régebben vasrúddal fenyegetőző Kent Ekeroth a szelídülő Svéd Demokratáknak.

Kuthi Áron
2018. 03. 27. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapestre költözött egy radikális jobboldali svéd parlamenti képviselő, mert pártja nem indítja a szeptemberi parlamenti választáson. Kent Ekeroth a Svéd Demokraták (SD) színeiben februárban még a stockholmi parlamentben állt ki Magyarország mellett, védelmébe véve Orbán Viktort és a magyar kormány migrációs politikáját. A magyar miniszterelnök tevékenységét magyar nyelven köszönte meg. Ezen a videón magyarul 1:42-nél szólal meg.

A politikust villámcsapásként érte, hogy nem szerepel az SD szeptemberi választásra összeállított jelöltlistáján, így gyors elhatározásra jutott. Az Expressen svéd napilap riportere Budapestre utazott, és itt nyomozta le Ekerothot. A bemutatott dokumentumok szerint a politikus céget alapított a magyar fővárosban, amely újságkiadással, tanácsadással foglalkozik. A lap videóján több pesti helyszín, az Andrássy út, a VI. kerületi Lázár utca és a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán tér is feltűnik. 

A párt tulajdonképpen kirúgta a parlamenti képviselőt, politikai karrierjének három év képviselőség után valószínűleg vége szakad. A lépés mögött a formáció politikai centrum felé való közelítése áll, Ekeroth viselkedése és viselt dolgai már nem férnek bele a szelídülő Svéd Demokraták arculatába.

Ekeroth a radikálisok balhésabb csoportjához tartozott, már 2010-ben felhívta magára a figyelmet a később vasrúdbotrányként emlegetett esettel. Az akkori választás előtti kampányban két társával megfenyegetett egy Svédországban élő kurd humoristát, majd vasrudakkal szerelkeztek fel. Az előzmény az volt, hogy a humorista gyakran köszörülte a nyelvét a párton és a politikusokon, egyértelműen állást foglalva a Svéd Demokratákkal szemben. A botrány egyébként csak 2012-ben robbant, amikor nyilvánosságra került egy videó az esetről. A vasrudasok egyike, a politikai identitását először még a fiatal baloldalnál, majd a liberálisok ifjúsági szervezeténél kereső Erik Almqvist ekkor lemondott minden tisztségéről, visszaadta mandátumát, és Budapestre költözött. Ekeroth tulajdonképpen most csupán követte párttársát a magyar fővárosba. És mint az az Expressen által bemutatott dokumentumokból ki is derül, épp Almquist a cégének kézbesítési megbízottja. 

Ekeroth érdekes személyiségére évekkel ezelőtt már a Szombat nevű zsidó folyóirat is felfigyelt. Ezt írták róla: a 33 éves Ekeroth Malmőben született svéd apától és zsidó anyától, aki a 60-as években vándorolt be Kazahsztánból. Gyakran fordul meg Izraelben, úgy is, mint pártjának külügyi titkára, de úgy is, mint magánember. A lap megjegyezte, a politikus ellenezte Svédország döntését Palesztina elismerésével kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.