Egymillió dolláros díjat kapott a londoni szegénynegyed tanárnője

A pedagógusok Nobel-díját Dubajban adták át: a nyertes, Andria Zafirakou közösségi célokra fordítaná jutalmát.

MTI
2018. 03. 19. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származó, különböző etnikumú gyerekeket szerteágazó módon segítő brit tanárnő, Andria Zafirakou nyerte el idén a világ legjelentősebb, egymillió dollárral (253 millió forint) járó pedagógusdíját, a Global Teacher Prize-t, amelyet vasárnap adtak át Dubajban.

A London külső részén fekvő Brent kerületben, a szigetország egyik etnikailag legsokszínűbb régiójában működő Alperton közösségi iskola tanárnője amellett, hogy művészetet tanít a gyerekeknek, együtt utazik velük a buszon, reggelente az iskola bejáratánál köszönti őket, és kapcsolatot tart a szüleikkel, ezzel biztosítva védelmet és nyugalmat a tanítványaiknak egy olyan kerületben, ahol az egyik legmagasabb a gyilkosságok aránya az országban.

A 39 éves Zafirakou diákjainak egy része Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származik, és szüleik gyakran nem is beszélnek angolul. „Mindig nagyszerű, amikor az ember a saját anyanyelvükön köszönti ezeket a gyerekeket, automatikusan mosolyt csalva az arcukra és kapcsolatot teremtve velük” – mondta Zafirakou.

A görög felmenőkkel rendelkező, de Londonban született Zafirakou az első brit tanár, aki elnyerte a tekintélyes díjat. Theresa May brit miniszterelnök videoüzenetben gratulált a díjazottnak a vasárnapi ceremónián.

„Ahhoz, hogy az ember remek tanár legyen, rugalmasságra, találékonyságra és óriási szívre van szükség. Ön mindezen tulajdonságok birtokában tanítja a gyerekeket nap mint nap. Köszönünk mindent, amit eddig tett és tesz továbbra is” – mondta May.

Köszönőbeszédében Zafirakou remek dolognak nevezte az iskola tanulóinak sokszínűségét, és elmondta, hogy bár a diákok olyan zsúfolt otthonokban élnek, ahol nehéz csendes zugot találni a tanuláshoz, és sokuknak még a testvéreikről is gondoskodniuk kell az iskola után, mindannyian arra törekszenek, hogy jól teljesítsenek a tanulmányaikban.

„Ami igazán nagyszerű dolog, az az, hogy bármi is történjék otthon, bármi is hiányozzon az életükből vagy okozzon nekik fájdalmat, ez az iskola az övék” – fogalmazott a tanárnő, hangsúlyozva, hogy a gyerekeknek szóló iskolai művészeti programok indítása azért fontos, mert segít nekik kreatívan gondolkodni és rugalmasságra, kitartásra tanítja őket. A díjjal járó egymillió dollárt éppen ezért olyan közösségi projektre akarja fordítani, amely a kreativitást ünnepli.

A Global Teacher Prize oklevelét Rasíd Al-Maktúm, Dubaj uralkodója nyújtotta át a díjazottnak, aki a világ különböző tájairól származó több mint 30 ezer jelöltet maga mögé utasítva nyerte el az elismerést. A dubaji gálán számos híresség, köztük Charlize Theron Oscar-díjas dél-afrikai színésznő és Priyanka Chopra indiai színésznő is jelen volt.

A pedagógusszakma „Nobel-díjának” szánt elismerést negyedszerre ítélte oda a Gems Education nevű, szerte a világban több mint 250 magániskolát működtető dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation. A díj célja felhívni a figyelmet az oktatás, a pedagógusok munkájának fontosságára.

A tavalyi győztes egy kanadai tanárnő, Maggie MacDonnell lett, aki évek óta tanít eszkimó (inuit) fiatalokat a kanadai Québec tartomány egy eldugott zugában, az Északi-sarkkörhöz közeli Salluit faluban, ahol kirívóan magas az öngyilkosságok aránya az élet kilátástalansága miatt. A korábbi két díjazott Nancie Atwell amerikai angoltanárnő és Hanan al-Hroub palesztin tanárnő volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.