Egyre több cégnek okoz gondot a munkaerőhiány

A kamarai tagok többsége szerint tavaly óta nem csökkent az itthoni szakemberhiány.

Kuthi Áron
2018. 03. 08. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly óta tovább nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek termelési vagy szolgáltatási fennakadásokat jeleztek, legalábbis erre utal a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idei felmérése. Ezt Dale A. Martin, a kamara elnöke, a Siemens Zrt. vezérigazgatója mondta csütörtök este Budapesten, a kamara szakképzési díjainak átadóján. Az elnök ezt a tavaly óta nem csökkent munkaerőhiánnyal magyarázta. Martin a DUIHK áprilisban elkészülő konjunktúrajelentéséből annyit elárult, hogy a megkérdezett kamarai tagok háromnegyede elégedetlen a hazai munkaerőhelyzettel.

Kiemelte, hogy a DUIHK továbbra is nagyon fontosnak tartja a továbbképzést, és nagy erőforrásokat fordít a duális képzésre, a szakemberpótlásra. Utóbbit célozza például az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen indított női vezetőképzése és az idén is országos körútra induló Techcsajok kezdeményezése, amellyel tavaly több mint ezer fiatal hölgyet sikerült megszólítani, hogy közelebb kerüljön a műszaki pályához.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a szakképzési díj fővédnöke az eseményen azt hangsúlyozta, hogy a vállalatok szerepének növekednie kell a szakképzésben. Hozzátette, olyan képzési rendszereket kell elindítani, amelyek egy életpálya során a többszöri szakmai újrakezdést is lehetővé teszik. Mint mondta, a közfoglalkoztatási rendszer jól működik, egyre több ember tud belépni a munka világába, de még mindig van 180 ezer közfoglalkoztatott. Probléma, hogy egyelőre 400 ezerrel kevesebb nő dolgozik ma Magyarországon, mint férfi, ezen a távmunkaprogramok szélesítésével lehet javítani. Bejelentette, a tárca elkészítette a digitális munkaerőprogramot. Ennek célja a digitális ipar területén meglévő munkaerőhiány csökkentése.

Az MKB székházában tartott díjátadón három kategóriában osztottak díjakat, amelyeket harminckilenc pályázó közül választottak ki. Az innováció kategóriájában a pécsi Penta Unió Oktatási Centrum Zrt. nyert egy oktatási-szakképzési mobilapplikáció kifejlesztésével. A kooperáció kategóriájában a MuzixGroup Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. diadalmaskodott egy a középiskolások körében a robotika iránti érdeklődés felkeltését célzó program kidolgozásával. A motiváció kategóriájában a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma nyert Challenging Learning című projektjével.

Az innovatív kezdeményezéseket két különdíjjal is elismerte a német iparkamara. Az egyik díj Farkas Elek egyéni vállalkozóhoz került, aki Borsodnádasdon komplex digitális képességfejlesztő szoftveres rendszert fejlesztett ki a diákoknak. A másik különdíj a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségéé, ahol leendő mezőgépészeket célzó pályaorientációs programsorozatot alkottak meg. A szövetségnek ezáltal öt év alatt sikerült a mezőgépész diákok számát megdupláznia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.