Erdogan: a török hadsereg a szíriai Afrín után Észak-Irakba is bevonulhat

Folytatná „a tisztogatást” a török elnök. Közben az amerikai külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki.

MTI
2018. 03. 19. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északnyugat-szíriai Afrín kerületben folytatott török hadművelethez hasonlóan a török hadsereg az észak-iraki Szindzsár térségét is „megtisztítaná” a terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) fegyvereseitől – jelezte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az ankarai államfői palotában, bírák és ügyészek előtt tartott beszédében.

A PKK 1984 óta folytat felkelést Délkelet-Törökországban, de a lázadók főhadiszállása az észak-iraki Kandil hegységben van. A nyugatabbra található, de földrajzi adottságait tekintve kevésbé vad Szindzsár hegységet Ankara a PKK második fellegvárának, második Kandiljának nevezi. A török légierő rendszeresen hajt végre csapásméréseket PKK-célpontok ellen Észak-Irakban, de főként a határhoz közeli területeken. Szindzsár távolabb, mintegy 115 kilométerre fekszik a török-iraki határtól.

A török elnök arra szólította fel az iraki központi kormányt, ha a tudja, „intézze el” a szindzsári PKK-táborok ügyét. Egyúttal kijelentette, ha Bagdad ezt nem tudja megtenni, akkor a török „egy éjjel váratlanul” bevonulhat Szindzsárba.

A török hadsereg január 20-a óta az észak-szíriai Afrín kerületben a Népvédelmi Egységek (Yekineyen Parastina Gel, YPG) nevű kurd milícia ellen harcol, amelyet Ankara a PKK-val szövetséges terrorszervezetnek tekint.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a közelmúltban azt mondta, hogy Törökország az iraki központi kormánnyal együtt indítana hadműveletet a PKK főhadiszállása ellen az észak-iraki hegyekben. A jelentésekből nem derült ki, hogy a tárcavezető pontosan mely régióra utal.

Cavusoglu ugyanakkor kifejtette: Ankara és Bagdad egyetért abban, hogy a terrorszervezetnek tekintett PKK ellen közös katonai beavatkozásra van szükség, és az offenzíva a május 12-i iraki parlamenti választások után kezdődhet meg.

Nem sokkal korábban Hulusi Akar török vezérkari főnök az iraki fővárosban tárgyalt. Akar bagdadi sajtótájékoztatóján már akkor jelezte: a két ország haderői még magasabb szintre helyezik a határvédelmet és a terrorizmus elleni harcot.

A PKK-t az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja. A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus már közel 50 ezer emberéletet követelt.

Az amerikai külügyminisztérium aggódik az afríni helyzet miatt

Az amerikai külügyminisztérium „mély aggodalmát” fejezte ki a szíriai Afrínban kialakult helyzet miatt, miután a Szíria északnyugati vidékén fekvő városból – amelyet többségükben kurdok laknak – a lakosság többsége már elmenekült a török támadás elől.

A közlemény szerint úgy tűnik, hogy Afrínt evakuálták a török hadsereg támadásai miatt. 

A külügyminisztérium kommünikéje arra hívja fel az északnyugati térségben jelen lévő valamennyi „releváns szereplőt”, beleértve Törökországot, Oroszországot és a szíriai kormányzatot, hogy tegye lehetővé a nemzetközi humanitárius szervezeteknek a bejutást a térségbe. 

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor leszögezte: az Egyesült Államok „nem folytat harci tevékenységet” Afrínban és környékén.

Damaszkusz a török csapatok kivonulását követeli Afrínból

A damaszkuszi vezetés a török csapatok kivonulását követelte hétfőn az északnyugat-szíriai Afrínból, amelyet az Ankarával szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt ellenzéki milícia vett be a hétvégén.

A szíriai külügyminisztérium az ENSZ-hez eljuttatott üzenetében illegitimnek nevezte a török csapatokat Afrínban. „Szíria követeli, hogy az inváziós erők haladéktalanul vonuljanak vissza az általuk megszállt szíriai földről” – teszi hozzá a damaszkuszi külügyi tárca.

A világszervezet a nap folyamán humanitárius segélyfelhívást tett közzé a harci övezetekből elmenekült több tízezer „fáradt, éhes, traumatizált és ijedt” afríni, illetve kelet-gútai lakos megsegítésére – jelentette be az ENSZ humanitárius koordinátora.

Ali az-Zaatari katasztrofálisnak nevezve a kialakult helyzetet a nemzetközi közösség azonnali intézkedését sürgette. „Az ENSZ-t és partnereit, különösen a Szíriai Vörös Félhold Társaságot teljes körűen mozgósították a humanitárius segély helyszínre juttatására. Felszólítjuk az ENSZ-tagállamokat a létszükségleti cikkek és finanszírozás biztosítására” – tette hozzá.

Stephane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője szerint március 11-e óta legkevesebb 25 ezren hagyták el Kelet-Gútát, míg az afríni harcok elől menekülők száma meghaladja a 100 ezret is.

Törökország január 20-án indított offenzívát a szíriai Afrín térségében a helyi kurd fegyveresek ellen, akiket Ankara terroristának tart.

A damaszkuszi rezsim február 18-án kezdett hadműveletet a főváros mellett fekvő Kelet-Gúta térsége ellen, amely a fegyveres ellenzék ellenőrzése alatt állt. Mostanra nagyjából Kelet-Gúta 80 százalékát sikerült is visszafoglalniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.