Feszült hangulatú volt a nemzeti ünnep Kárpátalján

Az ukrán nacionalisták is emlékeznek, de az 1939-as magyar bevonulással felszámolt, egy napot megélt Kárpát-Ukrajnára.

Pallagi Marianna
2018. 03. 15. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpátalján 2011 óta puskaporos a hangulat a nemzeti ünnephez közeli időpontokban, de még soha nem előzte meg az ideihez hasonló feszült várakozás és óvintézkedések sorozata március 15-ét a megyében. Sokáig még az emlékezések megtartása is erősen kérdéses volt. Az időpontot idén Kárpátalján is szabadnappá nyilvánították, igaz, korántsem a magyar ünnep apropóján.

Míg Kárpátalja magyarsága az 1848-as események előtt hajt fejet, az ukránok Kárpát-Ukrajna egy napon át tartó függetlenségéről s a Kárpátalja visszacsatolásakor bevonuló magyar reguláris hadseregnek ellenálló ukrán elesettekről emlékeznek meg. Az adott eseményt a nacionalista csoportok érzik leginkább magukénak, s gyakorta a történelmi tényeket megmásítva próbálják felhasználni azt a magyar–ukrán viszony destabilizálására.

A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt a jobboldali sajtóorgánumokkal karöltve

az 1939. március 15-én Kárpátaljára vonuló magyar honvédeket rendszerint fasiszta megszállókként jellemzik,

míg a helyi védőket – az atrocitásokat eltúlozva – a végletekig heroizálják. Gyakran a jelenlegi kárpátaljai helyzettel hozzák párhuzamba az akkori történéseket, ami korántsem kedvez a helyi magyarság, illetve a magyar kormány megítélésének. Kárpát-Ukrajna hívei minden évben a Huszt melletti Vörös Mezőn állított emlékműnél tartanak megemlékezést, amelyet 2009-ben állami szintre is emeltek.

A szélsőjobboldali Karpatszka Szics 2011 óta tart fáklyás felvonulást az évfordulóhoz közeli dátumon Ungváron,

ahol évről évre újabb emlékezetes szlogenekkel kápráztatja el a nagyérdeműt. 2016-ban például a Késhegyre a magyarokkal!, 2017-ben a Tanuld meg idegen, itt ukrán a gazda! lózungokat harsogták a maszkok mögé rejtőző, többnyire fizetett egyetemistákból álló fiatalok.

Idén a huszti és az ungvári megmozdulást is március 17-re tűzték ki. A Karpatszka Szics tagjai közösségi oldalukon örömmel konstatálták, hogy megmozdulásukhoz több civil, illetve félkatonai szervezet is csatlakozik, ugyanakkor – a Szvoboda párttal egyetemben – nyilatkozatban tudatták, hogy semmilyen formában nem fogják szabotálni a helyi magyarok megemlékezéseit. Ám közölték azt is: fizetett provokátoroktól tartanak az ünnepen, akik a magyar kisebbség elleni megmozdulásokkal próbálhatják destabilizálni a helyzetet Kárpátalján.

Nem csak a nacionalista szervezetek tartottak atrocitásoktól. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa a napokban közleményben figyelmeztette a magyarországi csoportokat és egyéni utazókat, hogy

március 16–18. között lehetőleg ne utazzanak Kárpátaljára, különösen Huszt, Ungvár, illetve a Vereckei hágó környékére, hogy elkerüljék az esetleges provokációkat.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyarság Kulturális Szövetség elnöke a beregszászi megemlékezésen arról számolt be, hogy napokig arról tárgyaltak a megyei vezetéssel, illetve a rendőrséggel, hogy egyáltalán megszervezhetik-e a kárpátaljai ünnepségeket. A hatóságok végül arra jutottak, hogy képesek a helyszínek biztosítására.

A rendvédelmi szerveknek volt tennivalója: az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársai március 15-én délelőtt közel harminc, Lemberg irányából Kárpátaljára tartó, késekkel, baseballütőkkel és bokszerekkel felszerelt személyt tartóztattak fel a megye határában. Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője pedig arról számolt be, hogy egy nappal korábban 18 személyt állítottak elő a hatóságok, akik a magyar megemlékezéseket szabotálták volna. A fokozott rendőri jelenlét végül – ez napjainkban sajnos nem magától értendő – meghozta eredményét: atrocitásoktól mentesen emlékezhetett meg nemzeti hőseiről Kárpátalja magyarsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.