Francia túszdráma: belehalt sérüléseibe a hős rendőr

A francia belügyminiszter Twitter oldalán azt írta: Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg.

MN
2018. 03. 24. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életét vesztette a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig – írja az MTI Gerard Collomb francia belügyminiszter közlése alapján.

Szombat reggel a miniszter a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg. „Franciaország sohasem feledkezik meg hősiességéről, bátorságáról és az áldozatról, amit hozott” – tette hozzá.

Méltatta a csendőrt az államfő is. Emmanuel Macron hősnek nevezte, és úgy fogalmazott, hogy kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.

A csendőr alezredes a túszejtő semlegesítésére indított rohamban sebesült meg egy rohamrendőrrel együtt.

Halálával – a túszejtőt is beleszámolva – ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. A túszdrámában további 15-en sebesültek meg.

A támadó, a marokkói származású carcassonne-i lakos, Redouane Lakdim – aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik, és Salah Abdeslam, a párizsi merényletek fő szervezője szabadon bocsátását követelte – péntek délelőtt először megállított egy gépkocsit, megsebesítette a sofőrt, az utasát pedig lelőtte. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán –, majd egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról.

Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron terrorcselekménynek nevezte a túszejtést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.