Hamis adatokkal riogatott a Fidesz

Köszönőviszonyban sincsenek a német statisztikák a Tuzson Bence által idézett számokkal.

Techet Péter
2018. 03. 14. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános menekült- és Nyugat-ellenes kormánypropaganda hevében Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a szombati sajtótájékoztatóján – az MTI tudósítása szerint – azt terjesztette, hogy egy év alatt 70 százalékkal nőttek volna meg Németországban a „bevándorlásra fordított” költségek. Mivel a német költségvetés a bevándorlást nem finanszírozza, legfeljebb a menekülteket támogatja, vélhetően Tuzson Bence is arra gondolt – de így is tévedett. Állításaival szemben a valóság ugyanis az, hogy 2017-ben a német költségvetésben 21,3 milliárd eurót fordítottak a menekültekkel kapcsolatos kiadásokra, beleértve az integrációs programokat és a helyi önkormányzatoknak nyújtott támogatásokat is. 2018-ban pedig 21,4 milliárd euró van ezekre a célokra elkülönítve, a növekedés tehát messze nem 70, hanem alig fél százalékos. Ráadásul sem tavaly, sem idén nem nőtt, nő a német költségvetés hiánya a kiadások miatt. Mire megy többek között ez az összeg? Majdnem hétmilliárd euróval támogatja a német állam helyben a menekülést kiváltó okok megszüntetését, szintén majdnem hétmilliárd eurót kapnak a helyi önkormányzatok, amelyek a menekültek elszállásolását intézik, illetve nyolcmilliárd euró megy el a menekültek integrációjára és szociális segélyezésére. Mivel nekik nincs még önálló jövedelmük, az egészségügyi ellátásukat közvetlenül a költségvetés finanszírozza.

Tuzson Bence emellett még azt is állította, hogy a Fidesz legszorosabb német szövetségese, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) által egyedül kormányzott Bajorország a költségvetéséből többet költene a menekültekre, mint a gazdaságra, a környezetvédelemre és az egészségügyre összesen. A kijelentéssel eleve két gond is van. Egyrészről Tuzson Bence az almát hasonlítja a körtéhez, ugyanis miközben a menekültügy összegei csak a költségvetésben jelennek meg, az egészségügyet Németországban nagyrészt nem az állami vagy a tartományi költségvetések, hanem a beszedett egészségügyi járulékokból a magán-egészségpénztárak, illetve részben a helyi önkormányzatok finanszírozzák. Hogy mennyi tehát a német vagy a bajor egészségügy költségvetése, azt a tartományi büdzsékből nem lehet megtudni. Így az az egészségügyi összeg, amit Tuzson Bence a bajor költségvetésben talált, csak töredéke az egészségügyre fordított pénzeknek.

Másrészről azonban a számok még így sem stimmelnek. A bajor költségvetésben 2018-ra közel kétmilliárd euró van elkülönítve a menekültügyi törvény alapján juttatandó kiadásokra, ellátásokra. Ha nagyon megengedők vagyunk, és minden, a bevándorlással összefüggő egyéb költséget is hozzácsapunk, akkor hárommilliárd eurónyi kiadást tervez a bajor szabad állam 2018-ban e téren. Mivel a költségvetés kiadási oldala meghaladja a 60 milliárd eurót, az összeg, ami a menekültek befogadására, integrációjára megy, a megengedő számítás szerint is csupán a költségvetés öt százalékát teszi ki. Az egészségügyi kiadások esetében felesleges a költségvetési kiadásokat nézni, azok ugyanis legfeljebb az egészségügyi állami adminisztrációt és például a munkavédelmi kiadásokat tartalmazzák, ezért értelemszerűen nem túl magas. A bajor költségvetésben azonban egészségügyre, környezetvédelemre így is 1,5 milliárd, a szűken vett gazdasággal együtt – amit Tuzson Bence szintén hozzávett – pedig 4,5 milliárd euró megy. Ebben értelemszerűen sem a tudományra, sem a közlekedésre, sem az infrastruktúrára fordított összegek nincsenek benne, holott azok is a gazdaságot finanszírozzák: azokkal együtt a menekültekre fordított 3 milliárd euróval szemben rögtön a 20 milliárd eurót is meghaladó összeg áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.