Hátrébb léphet térségünktől Kína

Peking nem akarja, hogy a csúcstalálkozó miatt rossz szemmel nézzen rá az EU – vélik uniós diplomaták.

Magyar Nemzet
2018. 03. 14. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína azt fontolgatja, hogy a 16 kelet-közép-európai állam és Kína tavaly novemberi budapesti találkozója után idén már hátrébb lépne az úgynevezett 16+1 együttműködéstől – írta három meg nem nevezett uniós forrásra hivatkozva a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint Pekingben már az is felmerült, hogy a 2018-as, Bulgáriába tervezett csúcsot elhalasszák, és az évenkénti tárgyalásokat ritkítsák kétévenkéntire. Az ügyre rálátó források úgy tudják, hogy a váltás oka elsősorban az, hogy Brüsszelben és Berlinben rossz szemmel néznek a kínai közeledésre, továbbá Peking elégedetlen a kelet-európai üzletek tempójával is. Az egyik diplomata rámutatott, hogy a 16+1 együttműködés persze nem fog megszűnni, mert az effajta kezdeményezéseket nem szokták csak úgy leállítani, de a formátuma megváltozhat, és inkább a kétoldalú kapcsolatokra fókuszálhat a jövőben. Egy másik pedig úgy értesült, hogy a legfelsőbb kínai körökben az a döntés született, hogy vissza kell fogni a csúcstalálkozóból, mert az árt a Pekingről alkotott képnek, és a tágabb értelemben vett kínai érdekeknek Európában.

A hírek felröppenése után nem sokkal viszont már tagadta az értesüléseket a kínai külügyminisztérium szóvivője. Lu Kang elmondta, hogy ő nem hallott arról, hogy kihátrálnának a csúcsból, vagy elhalasztanák azt, ellenkezőleg, tudomása szerint gőzerővel zajlanak a találkozó előkészületei. A szóvivő egyúttal sikeresnek nevezte az előző tárgyalásokat és az együttműködést a térséggel. A Reuters kereste az ügyben a szófiai kormányt is, amely azonban csak annyit válaszolt, hogy az év első felében egyelőre az uniós elnökség lebonyolításával van elfoglalva, így a következő 16+1-es találkozó időpontját sem tűzték ki.

Mint azt lapunk már a novemberi budapesti találkozó idején megírta, Peking lelkesedése már korábban alábbhagyott, ezért például nem is akartak túl nagy hírverést a találkozónak. Az Európai Unióban ugyanis sokan úgy tekintenek a 16+1 együttműködésre, hogy az trójai faló, és attól félnek, hogy a kínai tőkeáramlás miatt az érintett tagállamok függőségi viszonyba kerülhetnek. Ez pedig akár befolyással lehetne vagy a közös ügyekben, például a kereskedelemben, vagy a dél-kínai-tengeri konfliktusban hozott döntésekre. Nem véletlen, hogy Angela Merkel német kancellár február végi találkozóján Aleksandar Vucic szerb elnökkel ugyancsak arra figyelmeztetett a Budapest–Belgrád-vasútvonal és a kínai–kelet-közép-európai együttműködés kapcsán, hogy önmagában nem tilos unión kívüli országokat megbízni infrastruktúrafejlesztéssel, de ügyelni kell a közös Kína-politikára, különben szétsodródna az EU. Kínának viszont egyszerűen nem ér annyit a térség, hogy emiatt kockáztassa kapcsolatait az egész Európai Unióval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.