Ismét bocsánatot kért a japán kormányfő

Abe Sinzónak a legsúlyosabb politikai válsággal kell szembenéznie, amióta 2012-ben kormányra került.

MTI
2018. 03. 25. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozók követelték a kormányfő lemondását, miközben a rendőrség szoros gyűrűbe vonta az épületet, ahol pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) éves kongresszusát tartotta.

Abénak a legsúlyosabb politikai válsággal kell szembenéznie, amióta 2012-ben kormányra került. Tavaly ugyanis botrány robbant ki, amikor kiderült, hogy kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt.

„Ez a probléma megingatta az embereknek a kormányzatba vetett bizalmát” – mondta Abe a kongresszuson. „Mint a kormány feje, átérzem a felelősségemet, és szeretnék őszintén bocsánatot kérni az emberektől” – tette hozzá.

Abe ígéretet tett a tények tisztázására és a hasonló esetek megelőzésére, hogy ne rántsa magával az egész kormányt, de nem mondott le.

Tagadta, hogy ő vagy a felesége beleavatkozott volna az adásvételbe. Korábban pénzügyminisztere, Taro Aszó beismerte, hogy a tárca okiratokat hamisított az ügyben.

Közvélemény-kutatási adatok szerint Abe kormányának népszerűsége 31 százalékon állt, a megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy a kormányfő valamennyire felelős a történtekért.

Az olvadó népszerűségi mutatók meghiúsíthatják Abe reményét, hogy harmadszor is megválasztják a Liberális Demokrata Párt élére szeptemberben, pedig győzelem révén ő lehetne a leghosszabb ideje kormányon lévő japán miniszterelnök.

A pártkongresszuson az LDP elfogadta az Abe által tavaly kezdeményezett, az önvédelmi erőkre (hadseregre) vonatkozó alkotmánymódosítást. Abe tavaly májusi javaslata értelmében az alkotmány 9. cikkének két bekezdése – amelyben Japán lemond a hadviselésről és az állandó hadsereg fenntartásáról – nem változna, de tisztázná az önvédelmi erők nem egyértelmű jogállását.

Az állandó hadsereg tilalma ellenére az egymást követő kormányok úgy értelmezték a jogszabályt, hogy – kizárólag védelmi célra – rendelkezhetnek hadsereggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.