Ismét megbénulhat a sztrájkok hazája, figyeljen, aki utazást tervez

Franciaországban még mindig gyakori a munkabeszüntetés, de azért ma már ritkábban vonulnak utcára, mint a hetvenes években.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 03. 22. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkabeszüntetések bénítják meg Franciaországot, a nyugat-európai államban a közszolgáltatások színvonalának és saját kivételezett helyzetüknek a megtartásáért sztrájkolnak csütörtökön a közalkalmazottak, valamint a privatizációtól tartó vasúti dolgozók.

Noha a mostani akció kivételesen széles körű – a vasútra és számos repülőtérre is kiterjed –, a franciaországi sztrájkok rendszeresnek számítanak, az Európai Szakszervezeti Intézet szerint

mindössze egyetlen ország, Ciprus előzi meg őket a munkabeszüntetések számát tekintve a többi európai uniós tagország közül.

Az is igaz ugyanakkor, hogy összesítések szerint a korábbi világelső franciák ma már nem vonulnak annyit utcára, mint például a baloldali eszmék térnyerése egyik csúcspontjának számító hetvenes években.

Franciaországban ugyanakkor a munkások érdekvédelme, valamint az ezt zászlajára tűző hagyományos, illetve szélsőbaloldal mindig is erős volt. Mivel pedig az érdekvédelem országos ügy, és a franciáknál jól is tudnak mozgósítani, amikor sztrájkolnak, igencsak komoly fennakadásokat tudnak okozni, ráadásul az utcai megmozdulások nem egy esetben erőszakba is torkollnak. Éppen ezért

a legnagyobb tiltakozások a médiában komoly visszhangot is váltanak ki, a sztrájkoló franciák pedig pont ezt akarják elérni.

Lezárják az utcákat, megbénítják a vasutakat, rosszabb esetben a rendőrökkel is összecsapnak – egyre hangosabbak a sztrájkolók, és egyre könnyebben bekerülnek a híradókba. 

A francia sztrájkok ráadásul az északi országokban bevett gyakorlattól eltérően legtöbbször nem a munkáltatók és alkalmazottak között kudarcba fulladt tárgyalások után, hanem már az egyeztetés előtt megkezdődnek, nyomást gyakorolva ezzel a politikusokra és a vállalatokra. 

Ami nagy különbség több európai állammal szemben, hogy Franciaországban

egy-egy súrlódást leszámítva a társadalom többsége elfogadja a sztrájk szükségességét, míg ez nem feltétlenül igaz mondjuk az Egyesült Királyságra vagy pár kelet-közép-európai államra.

Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek rá, hogy a sztrájkot könnyű túlzásba vinni, ami az ország nemzetközi megítélésének is árt. Nem csak azért, mert nem feltétlenül jó állandóan utcákon égő gumiabroncsokkal bekerülni a híradókba, hanem azért is, mert elbátortalaníthat jó néhány külföldi befektetőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.