Kim Dzsongun vagy húga érkezhetett Pekingbe

Az egész világ találgatja, kit szállított a kínai fővárosba befutó titokzatos, zöld, páncélozott monstrum.

Buzna Viktor
2018. 03. 27. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos politikai manőverre figyelt a világ az elmúlt napokban: a koreai válság két főszereplője, a kelet-ázsiai térség két atomhatalma, Kína és Észak-Korea vezetői próbáltak meg titkos találkozót összehozni Pekingben. Legalábbis erről szóltak azok a hírek, melyek szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető és kísérete hétfőn a kínai fővárosba érkezett, majd kedden távozott. A történelmi vizit diszkrét kivitelezését azonban számos körülmény nehezítette. Kim unortodox módon egy brutális külsejű, páncélozott vonattal érkezett Peking egyik központi pályaudvarára, a város jelentős részét biztonsági okokból lezárták, a kínai netes médiában pedig cenzúrázni kezdték az észak-koreai vezető érkezését találgató híreket.

Először a Bloomberg hírportál írt Kim Dzsongun látogatásáról, miután a Kyodo japán hírügynökség közölte, hogy magas rangú észak-koreai küldöttség érkezett vonattal Pekingbe. A világhálón hamarosan felvételek jelentek meg a sötétzöld színű, páncélozott szerelvényről, amelynek feltűnése önmagában arról árulkodott, hogy Kim Dzsongun személyesen érkezett. Az észak-koreai vezető nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen, valamint édesapja, Kim Dzsongil is szívesen járt ezzel a szerelvénnyel külföldre. Legutóbb 2011-ben a repüléstől közismerten rettegő Kim Dzsongil használta a zöld monstrumot, mikor Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök fogadta Moszkvában. A vonat később legendássá vált, miután a látogatáson részt vevő egyik orosz diplomata könyvében írt tapasztalatairól. Ezek szerint a zöld szerelvényen két dolognak, friss homárnak és burgundi vörösbornak mindig kellett lennie.

Arról, hogy most mit és kit szállított a szerelvény, továbbra is csak találgatások láttak napvilágot. A kínai nyelvű sajtóban nyoma sincs a látogatásnak, ahogyan nem adott róla hírt a Kínai Kommunista Párt vezető angol nyelvű kiadványa, a Global Times sem. A hongkongi South China Morning Post hírportál helyszíni tudósítóinak sem sikerült lefotózniuk a delegációt a pekingi pályaudvaron. Névtelenül nyilatkozó forrásaik ugyanakkor biztosították, hogy Kim Dzsongun vezette a küldöttséget. Korábban a dél-koreai Yonhap hírügynökség viszont arról írt, a diktátor húga, Kim Jodzsong érkezett Pekingbe. A kínai külügyi tárca későbbre ígért tájékoztatást, a Kínai Kommunista Párt nemzetközi osztálya pedig közleményében leszögezte, nekik nem volt tudomásuk semmilyen észak-koreai delegációról.

Bár az ilyen szintű titkolózás nem igazán indokolt, Kim Dzsongun kínai látogatása több szempontból kényes kérdés. A 2011-ben hatalomra került észak-koreai vezető eddig nem tett külföldön hivatalos látogatást, ezért az, hogy első útja Kínába vezetett, az időzítés miatt különösen beszédes. A dél-koreai Phjongcshangban februárban tartott téli olimpián az elszigetelt Phenjannak sikerült nyitnia a világ felé: Dél-Koreával közös sportolói válogatottat indított, s több kulturális és politikai delegáció – közöttük a diplomáciai terepen magabiztos Kim Jodzsong – is elutazott a sporteseményre. Az áttörés ezt követően következett be, mikor Szöul közvetítésével Kim Dzsongun március 8-án időpontot kapott az abszolút ellenségként kikiáltott amerikai elnöknél, Donald Trumpnál. A fő konfliktust, vagyis a phenjani atomprogramot középpontba állító találkozóra a tervek szerint májusban kerülne sor, ezt azonban eddig nem erősítették meg.

Ha tehát valóban Kim Dzsongun járt a héten Pekingben, úgy az is valószínűsíthető, hogy a Trump-találkozóra felkészülő egyeztetésre is sor került. Az ügyre rálátással bíró illetékesekre hivatkozva a Kyodo arról számolt be, hogy a látogatás célja a zilált kínai–észak-koreai kapcsolatok javítása. Az Egyesült Államok elnöke megválasztása óta az észak-koreai helyzet rendezésétől tette függővé a kínai kapcsolatokat, amiben felemás sikert ért el. Bár Peking támogatta a Washington által kezdeményezett gazdasági szankciókat, továbbra is az elszigetelt észak-koreai rezsim fő gazdasági partnere maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.