Könnygázgránátot dobtak a koszovói parlament üléstermébe

Ismét az ultranacionalista Önrendelkezés párt képviselői akcióztak.

MN
2018. 03. 21. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét könnygázgránátot dobtak a koszovói parlament üléstermébe az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) párt képviselői szerdán, hogy megakadályozzák a Montenegróval kötött határegyezmény ratifikálását – írja az MTI.

A beszámolóban leírják, hogy a könnygázgránátot az ülés szünetében aktiválta két képviselő a teremben. A szünetet azért rendelték el, mert a parlament külügyi bizottsága újabb módosító indítványokról kívánt tárgyalni.

A pristinai parlament kedden kezdett ülésén vitatta meg a határegyezmény ratifikálására vonatkozó javaslatot, szavazni azonban már nem tudtak, mert az ülés végére csak 69 képviselő maradt, a határmegállapodás ratifikálásához pedig kétharmados többségre van szükség, a 120 képviselő közül 80-nak az „igen” szavazatára.

Montenegró és Koszovó 2015-ben Bécsben írta alá a két ország pontos határvonalát kijelölő dokumentumot, ám azt a két parlamentnek is be kellett cikkelyeznie.

A pristinai ellenzék, főként az ultranacionalista Önrendelkezés párt könnygázgránátokkal akadályozta többször is a képviselőház munkáját, így tiltakoztak a megállapodás ellen. Véleményük szerint a határegyezmény káros Koszovóra nézve, mert általa több mint 8 ezer hektár koszovói terület kerül a szomszédos országhoz. A tiltakozások végül odáig fajultak, hogy a kormány ellen bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, így az Isa Mustafa irányította akkori vezetésnek tavaly májusban távoznia kellett. Az új miniszterelnök Ramus Haradinaj lett, és noha pártja korábban ellenezte a határegyezményt, kormányfőként ő is a ratifikálás mellett szólalt fel.

A határegyezmény törvénybe iktatása az egyetlen még fennálló feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a koszovói állampolgárokkal szembeni vízumkényszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.