Közösen bírálta az Északi Áramlat 2 tervét a lett, a lengyel és a litván házelnök

A három ország vezetői azzal vádolják Oroszországot, hogy megnehezítené az EU-tagállamok energiaellátását.

MTI
2018. 03. 11. 22:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lettország, Lengyelország és Litvánia házelnöke vasárnap levélben fordult európai kollégáihoz, bírálva az Oroszország és Németország között megvalósítandó Északi Áramlat 2 földgázvezeték tervezett kiépítését.

„Bár hivatalosan az Északi Áramlat 2-t gazdasági projektként mutatják be, ez valójában az orosz állami politika eszköze” – hangsúlyozzák az iratban.

A levelet vasárnap látta el kézjegyével Viktoras Pranckietis litván, Inara Murniece lett és Marek Kuchcinski lengyel házelnök Vilniusban. Leszögezték: „Az Északi Áramlat 2-t a jelenlegi orosz információs és kiberellenségeskedések, valamint a katonai agresszió tágabb hátterében kell szemügyre venni”.

A dokumentum szerint a meglévő Északi Áramlat gázvezetéknek a kibővítése, amelyről az orosz Gazprom állami gázkonszern és a nyugat-európai vállalatok megállapodtak, nem szolgálja az európai földgázellátás diverzifikálását. Az Északi Áramlat 2 inkább csak elmélyíti az Európai Unió, különösen pedig a közép- és kelet-európai országok energiafüggőségét Oroszországtól – figyelmeztettek.

A balti államok és Lengyelország már az Északi Áramlat első két vezetékének megépítésekor is élesen bírálták a projektet, Németországnak pedig a közös érdekek elárulását vetették szemére.

Az Északi Áramlat 2 projekt lényege, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos –, évi összesen 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.