Kreml: megbocsáthatatlan Putyin emlegetése a Szkripal-üggyel kapcsolatban

Egyre több állam fordul Oroszország ellen a Szergej Szkripal nevű ügynök és a lánya megmérgezése miatt.

MN
2018. 03. 16. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkolónak és megbocsáthatatlannak minősítette a Kreml szóvivője, hogy Boris Johnson brit külügyminiszter a Szkripal-üggyel összefüggésben szóba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét – tudósított az MTI.

„Több szinten és több szituációban közöltük már, hogy Oroszországnak nincs köze a történethez. Bármilyen utalás az elnökünkre vagy az ő említése (az üggyel kapcsolatban) nem más, mint a diplomácia szempontjából sokkoló és megbocsáthatatlan magatartás” – jelentette ki Dmitrij Peszkov szóvivő az Interfax hírügynökségnek.

Johnson pénteken kijelentette: a brit kormány véleménye szerint „elsöprően nagy valószínűséggel” Putyin döntése volt, hogy „a második világháború óta első ízben idegmérget használjanak Európában”.

Előzőleg a brit Munkáspárt vezetője az elhamarkodott ítélkezés veszélyére figyelmeztetett az angliai Salisburyben idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet ügyében. Jeremy Corbyn a The Guardian című baloldali brit napilap pénteki kiadásának véleményrovatában megjelent cikkében hangsúlyozza: nincs senki Nagy-Britanniában, akit ne borzasztana el Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és leánya, Julija Szkripal múlt heti barbár megmérgezése katonai célokra kifejlesztett idegméreggel.

A legnagyobb baloldali brit parlamenti erő vezetője szerint azonban a brit közvélemény jogos elvárása, hogy politikai vezetői „hűvös fejjel, kimért válaszlépésekkel” reagáljanak a történtekre, mert a rendőrség által összegyűjtött bizonyítékokat „rohanvást megelőző, felhevült parlamenti légkörben” meghozott döntések sem az igazságszolgáltatást, sem Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit nem szolgálják.

Theresa May miniszterelnök a hét elején a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva jelentette be, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint az elkövetők orosz fejlesztésű, fegyverekben is alkalmazható minőségű idegmérget használtak Szkripalnak, az orosz katonai hírszerzés volt ezredesének, a brit külső hírszerzés (MI6) egykori ügynökének és lányának a megmérgezéséhez. May közölte: a brit kormány „nagyon valószínűnek” tartja, hogy a támadás mögött Oroszország áll.

Közben már Új-Zéland is Oroszország felelősségét sejti az Angliában élő volt orosz–brit kettős ügynök és lánya megmérgezésének hátterében. Az eddigiekben Nagy-Britannia, az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Franciaország is jelezte, hogy hasonlóan látja a mérgezéses gyilkossági kísérletet.

Új-Zéland miniszterelnöke azt is elmondta, hogy befagyasztja az Oroszországgal 2014-ben megkezdett szabadkereskedelmi tárgyalásokat. „A nemzetközi felháborodás fényében az orosz reakció cinikus és elfogadhatatlan – jelentette ki Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pénteken. – Ebben a támadásban három ember súlyosan megsérült, köztük egy helyszínelő rendőr is, és még többeket fenyegetett veszély” – tette hozzá.

A mérgezés a délnyugat-angliai Salisbury városában történt március 4-én. A brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynökét, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét és volt kettős ügynök lányát azóta kórházban kezelik, állapotuk – bár továbbra is válságos – stabil. A mérgezéses gyilkossági kísérletre válaszul a brit kormány kiutasította a londoni orosz nagykövetség huszonhárom olyan diplomatáját, akiről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytat Nagy-Britanniában, emellett felfüggesztett minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.