Lavrov figyelmeztette Washingtont esetleges szíriai hadműveletei miatt

Az orosz külügyminiszter óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy szír kormánycsapatokat támadjon meg.

MTI
2018. 03. 14. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország „keményen és több csatornán keresztül” óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy az általa vezetett koalíció katonai csapást mérjen Damaszkuszra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval Moszkvában tartott szerdai közös sajtótájékoztatóján.

Lavrov szerint az, hogy Szíria keleti részén amerikai bázisokat hoznak létre, arra utal, hogy a washingtoni vezetésben lehetnek olyanok, akik „hosszú időre, ha nem örökre” be akarják biztosítani ott magukat, és hozzá akarnak járulni Szíria széthullásához. Az orosz külügyminiszter emlékeztetett, hogy kedden mind az ő irányítása alatt álló intézmény, mind pedig a moszkvai védelmi tárca felhívta a figyelmet arra, hogy Szíriában, egyebek között Kelet-Gútában militánsok vegyifegyver-provokációra készülnek, az amerikaiak vezette koalíció pedig ezt követően – a békés lakosság védelmére hivatkozva – Damaszkusz elleni csapást tervez.

„Tegnap keményen óva intettük az Egyesült Államokat ettől minden csatornán keresztül. Remélem, hogy ezeket a felelőtlen terveket nem fogják megvalósítani” – mondta Lavrov.

A miniszter szerint az efféle elképzelések létezése azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok nem mondott le a szíriai rendszer megdöntéséről. Mint mondta, ez ellentétes lenne a nemzetközi jog minden szabályával, az ENSZ BT 2254-es határozatával és Washington azon kijelentéseivel, hogy nem törekszik Szíria területi egységének megbontására.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn új tűzszüneti javaslatot nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és azzal fenyegetőzött, hogy ha a testület nem lép, akkor az Egyesült Államok csapást mér a szíriai kormányerőkre, ahogy azt tavaly áprilisban tette a Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás után.

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke kedden Moszkvában arra figyelmeztetett a damaszkuszi kormánynegyed ellen állítólag készülő amerikai katonai csapással kapcsolatban, hogy a szíriai védelmi minisztériumban orosz katonák vannak, és hogy veszélyeztetésük esetén az orosz haderő ellenlépéseket tesz majd mind a bevetett rakéták, mind pedig hordozóeszközeik ellen.

Lavrov a szerdai közös sajtótájékoztatón közölte, hogy Oroszország Ankara kérésére felgyorsítja a Törökországnak szánt Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek leszállítását. A határidőt, annak titkosságára hivatkozva, nem árulta el, orosz médiaforrások szerint azonban a szállítás kezdete a jövő év végére vagy 2020 elejére várható.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, török vendégével arról egyeztetett, hogy a szíriai rendezésben miként lehetne elérni a 2254-es BT-határozatban és az asztanai folyamat során kitűzött célokat. Cavusoglu hangsúlyozta, Ankarának nem az a célja, hogy szíriai területeket foglaljon el, hanem az, hogy megsemmisítse a (kurd) „terroristákat” a térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.