Menekülő civileket támadnak aknavetőkből Szíriában

A mintegy 300 család a lázadók kezén lévő térség déli kijárata, Mleha település felé tartott.

MTI
2018. 03. 08. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menekülő civilek konvoját vették tűz alá aknavetőkből ellenzéki fegyveresek csütörtökön Kelet-Gútában. A mintegy háromszáz család a lázadók kezén lévő térség déli kijárata, Mleha települése felé tartott – közölte Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, a szíriai orosz békéltető központ szóvivője.

Zolotuhin szerint a járműoszlopot egy kilométerre a kijárattól vették tűz alá, ahol a menekülteket rokonaik várták. A vezérőrnagy elmondta: három kiégett járműről tudnak. A sebesültekről szóló információkat igyekeznek pontosítani.

Időközben Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a központ parancsnoka megerősítette: a menekülők közül többen életüket vesztették, illetve megsebesültek. „Ma az érintett települések polgári lakosságának evakuálására megnyitottunk egy újabb átkelőhelyet Mleha és Dzsiszrin települések között. Az átkelőhelyre tartó civileket a Fajlak ar-Rahmán iszlamista szervezet harcosai vették tűz alá. Három jármű kiégett, vannak halottak és sebesültek” – tette hozzá a Jevtusenko. Mint mondta, a terroristák a napi fegyvernyugvás ideje alatt is lövik a humanitárius folyosót, így egyelőre a civilek közül senkinek sem sikerült kijutnia az egyébként kormányerők ostromolta Kelet-Gútából.

A vezérőrnagy szerint öt kelet-gútai település, Dzsiszrin, Szakba, Kafr Batna, Hazzeh és Hammuríje mintegy ezerötszáz lakója kész elhagyni a térséget, de az ellenzéki fegyveresek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elejét vegyék a polgári lakosság távozásának. A központ vezetője ismételten biztosította a távozni vágyó civileket, hogy szavatolják biztonságukat.

A nap folyamán a szélsőségesek Damaszkusz lakónegyedeit is lőtték, ami során kilenc ember sebesült meg.

Vlagyimir Zolotuhin korábban beszámolt arról, hogy a szíriai ellenzéki fegyveresek később lőni kezdték Mleha települést is, ahol a menekültek hozzátartozói mellett orosz és nyugati újságírók is jelen voltak. Zolotuhin hangsúlyozta: a településen várakozók közül senki sem sérült meg, mindenkit idejében sikerült biztonságos helyre vinni.

Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) igazgatója a nap folyamán földi pokolhoz hasonlította a kelet-gútai állapotokat.

Linda Tom, az ENSZ Humanitárius Ügyi Koordinációs Hivatala (OCHA) szíriai irodájának szóvivője elmondta: a február közepe óta tartó harcok értesüléseik szerint elűzték Meszraba, Hammuríje, illetve Mudeira szinte teljes civil lakosságát. Az illetékes kiemelte: ezeken a településeket együttvéve ötvenezren lakták még decemberben. Linda Tom szerint a civilek olyan térségekbe menekültek, amelyek még nincsenek a kormányerők uralma alatt. Hozzáfűzte: ezekhez jön még januári adataik szerint mintegy tizenötezer menekült Kelet-Gútán belül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Kelet-Gútában február 27-étől mindennap humanitárius tűzszünetet biztosítanak reggel kilenc és délután két óra között. A damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszország közlései szerint a fegyvernyugvást ismételten megsértették a lázadók milíciái. A szíriai hadsereg az orosz békéltető központ segítségével Vafidín településnél, a kiterjedt elővárosi térség és Damaszkusz között kijelölt egyetlen humanitárius folyosó mentén alakította ki a békés lakosság fogadásának feltételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.