Mészárszékre vár a magyar külügy

Orbán Viktor folytatná a szabadságharcot. Eközben a diplomaták összebútoroznak a külszolgálaton.

Buzna Viktor
2018. 03. 21. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyedül maradtunk. Egyedül kell megvívnunk a csatákat – Orbán Viktor miniszterelnök ezekkel a szavakkal értékelte Magyarország külpolitikai környezetét a legutóbbi, februárban tartott nagyköveti értekezleten. Egy ilyen bejelentés máshol felérne a kormány diplomáciai bukásának beismerésével, Magyarország azonban ebből a szempontból is különleges hely. A kormányfő dicséretnek szánta az idézett szavakat, mindenekelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teljesítményét emelte ki.
Lapunk több, egykori és jelenlegi külügyes dolgozóval értékelte a kormány elmúlt nyolc évének teljesítményét. A beszámolókból kiderült, napjainkra Magyarország diplomáciai apparátusának munkáját állandó belső konfliktusok akadályozzák: klikkek feszülnek egymásnak, miközben a szakmaiság sok területen a háttérbe szorul. Egyik forrásunk éppen a februári nagyköveti értekezlettel példázta a napjainkra kialakult helyzet abszurditását.

Azon túl ugyanis, hogy a miniszterelnök eredményként értékeli nemzetközi kapcsolataink leépülését, forrásunk szerint a szabadságharcos lelkület mára a szakmai stáb egy részére, az értekezleten megjelent nagykövetekre is ráragadt. – Mára nincs klasszikus értelemben vett külpolitikánk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) belpolitikai szándékokat szolgál ki, a miniszter pedig szóvivőként funkcionál – mondta külügyes forrásunk. Az elmúlt nyolc év alatt az apparátus mintegy kétharmadát cserélte le a kormány, a stábot döntően családi, politikai, illetve üzleti kapcsolatok révén jelölik ki. Ahogy a kormányzati ciklus végére elfogytak a betölthető állások, a legalacsonyabb szintű, érettségi bizonyítvánnyal betölthető pozíciókért is államtitkári szinten megy a harc.

A válságos állapotokhoz vezető útra 2012-ben lépett a kormány. Forrásaink szerint minden a Szafarov-üggyel kezdődött, az itthon csak baltás gyilkosként elhíresült Ramil Szafarov azeri katonatisztet ugyanis akkor adta ki a kormány. Mivel Szafarov egy örmény katonát fejezett le még 2004-ben Budapesten, kiadatása óta hazájában nemzeti hősnek számít. – Martonyi János akkori külügyminiszter ezért nem is támogatta a döntést – emlékezett vissza forrásunk. A politikus nem is töltötte ki ciklusát. Martonyi 2014 nyaráig vezette a minisztériumot, őt Navracsics Tibor követte.

A jelenleg uniós biztosként dolgozó politikus indította el a stáb máig gyűrűző káderesítését. Forrásaink szerint mintegy kétszáz embert vitt a rendszerbe, a felduzzasztott apparátus leépítése azonban végül a 2014 szeptemberében érkező Szijjártó Péterre maradt. Korábbi, hivatalos közlések szerint 107 embert küldtek el a minisztériumtól, a sajtó akkor 220 munkavállaló elbocsátásáról írt. A külügyi stáb kicserélése nem állt meg Navracsicsnál, Szijjártó Péter is több közeli ismerősét helyezte bizalmi pozíciókba. A miniszter Fidelitasból érkezett ismerősei, sporttársai mellett felkeltette a sajtó figyelmét, hogy több, a kormánypárttal egykor kollaboráló szocialista és liberális politikus is külképviseletekre került.

– Minden korábbi kormányra jellemző volt, hogy külügyi állásokkal hálálták meg a bizalmat – mondta a minisztérium sorsát régóta követő egyik diplomata. Hozzátette, a Fidesz-kormány alatt az apparátusban fajsúlyosabban megjelentek a családtagok és az üzleti körökből származó kapcsolatok, illetve a kormányhű média képviselői is kiemelt figyelmet kapnak. Így vált utazó nagykövetté huszonhat évesen Heltai Péter, aki a közmédia egyik főszerkesztője, Siklósi Beatrix fia. Orbán Viktor kedvenc lapja, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György a Puskás-ügyek nagykövete lett, de sok külügyes ellenérzését kiváltotta Csiszár Jenő rádiós celeb főkonzuli kinevezése is. A Ghaith Pharaonnal kapcsolatban álló Oszama Naffa annak ellenére válhatott az Egyesült Arab Emirátusok nagykövetévé, hogy testvére, Zaid Naffa megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Kiemelt területre kerül továbbá Schmitt Pál egykori köztársasági elnök lánya, Schmitt Petra is. Ő a floridai Miamiben felállított konzulátust vezeti majd.

Bár 2014-ben Szijjártó még költségmegtakarítás címen több nagykövetséget bezárt, a keleti, illetve a déli nyitás címen meghirdetett külügyi politikák, valamint a több milliárd forintos kárt termelő Nemzeti Kereskedőház Zrt. irodahálózata új állomáshelyeket jelentett. Az apparátuson belüli feszültségek ennek ellenére egyre kiélezettebbé váltak. A konfliktus egyik kiváltó oka a tavaly elfogadott, új külügyi törvény. – A jogszabály módosítására nagy szükség volt, a nyugat-európai fizetésektől ugyanis a hazai bérek nagyban elmaradtak – mondta egyik forrásunk. Csakhogy az új törvény a külszolgálaton dolgozók bérét emeli meg, így a bérfeszültség tovább nőtt. – Az a titkárnő, aki itthon 150 ezer forintot visz haza, egy külképviseleten 1,5 millió forintot is megkereshet – mondta forrásunk. Ebből következik, hogy mindenki külszolgálatra igyekszik, s a kollégák nemegyszer plágiumügyekkel, feljelentésekkel próbálják ellehetetleníteni egymást. A törvény ráadásul a nyugati gyakorlatot alkalmazza: ennek lényege, hogy a diplomata felmerülő költségeit nem a képviseletnek számlázzák ki, hanem megemelt fizetésével magának kell fedeznie. – Ha valaki a Fidelitas helyi szervezetétől egy külszolgálaton találja magát Afrikában, erre nem lesz felkészülve – tette hozzá. Ráadásul a törvény lehetővé teszi a diplomatáknak a költségcsökkentést például úgy, hogy közös albérletbe költöznek. Ez pedig – hívta fel figyelmünket forrásunk – protokolláris szempontból, például egy otthoni találkozó lebonyolításakor meglehetősen kínos lehet.

Szintén növeli az apparátuson belüli bizalmatlanságot, hogy információink szerint a magyar titkosszolgálatok szerepe megnőtt a szervezetben. Úgy tudjuk, a KKM biztonsági osztálya nemegyszer torpedózott meg külszolgálati pályázatot arra hivatkozva, hogy az illető Facebook-bejegyzésével Magyarország rossz hírét keltette. A külügyi dolgozók legújabban pedig az áprilisban tartott választás miatt izgulhatnak. Ahogyan azt lapunk is megírta, akkor sem biztos, hogy Szijjártó a posztján marad, ha a Fidesz megnyeri a voksolást. Vannak olyan elképzelések, hogy a külügyminisztériumot visszaállítanák, a külgazdaságért pedig önálló tárca felelne. – Bárki is nyeri a választást, az emberek újabb mészárlásra készülnek – tette hozzá a lapunknak nyilatkozó egyik külügyes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.