Mogherini: Háborús bűncselekmény a civilek bombázása

Az EU külügyi főképviselője felszólította a Szíriában harcolókat, hogy tartsák be a tűzszünetet.

MTI
2018. 03. 06. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió a kelet-gútai és Szíria más területén folyó harcokban érintett minden felet felszólít a nemzetközi jog tiszteletben tartására és az ENSZ BT legutóbbi, tűzszünetre vonatkozó határozatának teljes körű végrehajtására – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában kedden.

Federica Mogherini aláhúzta: a konfliktusban részt vevő valamennyi félnek eleget kell tennie a nemzetközi közösség elvárásainak, és le kell állítania a folyamatos, a polgári lakosságot jelentősen érintő, megkülönböztetés nélküli támadásokat, ugyanis az ENSZ 30 egymást követő napra vonatkozó tűzszüneti határozatának megvalósítása érdekében semmilyen előrelépés nem történt.

Kijelentette, a napi ötórás tűzszünetre vonatkozó orosz javaslat nem elegendő ahhoz, hogy a humanitárius szervezetek önkéntesei hatékony segítséget nyújtsanak a rászorultaknak, ahogy arra sem, hogy elszállítsák azokat, akiket nem lehet a helyszínen kezelni. A konfliktusban részt vevő feleknek biztosítaniuk kell az akadálytalan és tartós humanitárius hozzáférést az életmentő alakulatok és a menekülők számára – húzta alá.

Mogherini a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértésének nevezte, hogy a szíriai vezetés a szegélyszállítmányokból eltávolította a létfontosságú orvosi eszközöket. Az orvosi beavatkozásra szorulók száma több mint ezerre nőtt. Az ostromlott területekre bejutó segélykonvojok száma messze nem elégséges a lakosság és a sérültek ellátására – tette hozzá.

A lakosság kiéheztetése és a polgári lakosság megkülönböztetés nélküli bombázása háborús bűncselekménynek minősül. A felelősöknek bíróság előtt kell felelniük tetteikért – tette hozzá a főképviselő.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat friss adatai szerint a szíriai kormányerők február 18. óta bombázásaikkal mintegy 780 ember halálát okozták, köztük 95 gyerek és 60 nő vesztette életét, és csaknem 2000 ember sebesült meg Kelet-Gútában, vagyis ez a nyolcadik évébe lépő háború egyik legpusztítóbb offenzívája.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában.

A 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta mintegy 400 ezer lakója körében mindennapos a nélkülözés. A térség lakossága az erőszak fokozódása óta hétfőn jutott először humanitárius segélyhez. A 46 kamionból álló konvoj 27 500 embert tudna ellátni gyógyszerekkel és élelmiszerrel – jelentette be az ENSZ, de később közölte, hogy a segélykonvojnak a térségben zajló harcok miatt idő előtt fel kellett hagynia a tevékenységével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.