Nemzetközi Büntetőbíróság: aggályos, hogy a Fülöp-szigetek felmondta tagságát

Duterte elnök már korábban megkérdőjelezte az ENSZ hágai bírói szervezetének az illetékességét.

MTI
2018. 03. 16. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) részes államai közgyűlésének elnöke aggodalmát fejezte ki pénteken amiatt, hogy a Fülöp-szigetek felmondja tagságát a nemzetközi testületben.

Az ENSZ Hágában székelő legfőbb bírói szerve közgyűlésének elnöke, O-gon Kwon nyilatkozatában sajnálatos lépésnek nevezte, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bejelentette: országa a korábbi tervvel ellentétben nem fogja ratifikálni a testület római statútumát. Szerinte ez negatív hatással lesz azokra a közös erőfeszítésekre, amelyeknek célja, hogy a bűncselekményt elkövetők nem maradjanak büntetlenek. A büntetőbíróságnak szüksége van a nemzetközi közösség erős támogatására hatékonyságának biztosítása érdekében – húzta alá. Emlékeztetett arra, hogy a Fülöp-szigetek 2011-es csatlakozása óta mindig aktívan részt vett a törvényszék közgyűléseinek tanácskozásaiban.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök szerdán jelentette be, hogy felmondja országa tagságát az ICC-ben, azonnali hatállyal visszavonni készül a testület statútumának ratifikálását, mégpedig azzal az indokkal, hogy ENSZ-illetékesek szerinte alaptalanul támadták őt, s hogy a törvényszék szerinte megsérti a méltányos jogi folyamatokat.

Az ICC februárban indított előzetes vizsgálatot, hogy megállapítsa, történtek-e emberiesség elleni bűncselekmények Dutertének a drogbárók ellen indított véres háborúja során, és az ICC-nek eljárást kell-e indítania az ügyben. Az ICC tavaly tett feljelentést egy Fülöp-szigeteki jogásszal közösen.

Alan Peter Cayetano Fülöp-szigeteki külügyminiszter éppen pénteken jelentette be, hogy Manila döntését hivatalosan is bejelentették az ENSZ New York-i székhelyén. „Döntésünk elvi kiállás azokkal szemben, akik átpolitizálják és fegyverként használják az emberi jogokat” – jelentette ki Cayetano.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A világ első állandó háborús törvényszéke csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága a római alapokmányt ratifikáló több mint száz országra terjed ki. A Részes Államok Közgyűlése a Nemzetközi Büntetőbíróság irányítási felügyelete és jogalkotója. Olyan államok képviselőiből áll, amelyek megerősítették és csatlakoztak a római statútumhoz.

Az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) pénteki közleményében sajnálatát fejezte ki, hogy Manila kezdeményezi a bíróság statútumának visszavonását.

„Mindannyiunk közös érdeke a jogállamiság megerősítése és a Nemzetközi Büntetőbírósággal folytatott együttműködés” – húzták alá.

Az EU és tagállamai továbbra is támogatják a Nemzetközi Büntetőbíróságot, és elkötelezettek a bíróság joghatósága alá tartozó súlyos bűncselekmények megelőzésére irányuló teljes együttműködés iránt. Ha a Római Statútum keretében aggodalmak merülnek fel, az unió továbbra is kész a konstruktív vitára – tették hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.