„Orbán Viktor elsősorban egy ATM-nek tekinti az Európai Uniót”

Atlantista szakértők értékelték a kormány külpolitikáját.

Buzna Viktor
2018. 03. 14. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol vannak már azok az idők, mikor Magyarország nem keleti autokráciákkal barátkozott, hanem a nyugati világba igyekezett integrálódni? Nagyrészt erről tartottak nosztalgikus hangvételű konferenciát a magyar külpolitika atlantista nézeteket valló szakértői kedd délelőtt. A Civitas Intézet Választások és Szakpolitikák 2018 című konferenciasorozatának részeként került sor a Fidesz-kormány külpolitikájának értékelésére. Bár az elmúlt nyolc év bővelkedett az indokolatlan konfliktusokban, kínos bakikban és külföldre gyűrűző korrupciós botrányokban, a terület szakértői a konkrét ügyek elemzése helyett inkább ideológiai szemüvegen keresztül értékeltek.

Abban egyetértettek, hogy Magyarország hibát követett el 2010-ben azzal, hogy letért a rendszerváltozáskor elkezdett útról. Korábban a magyar külpolitikai stratégia hármas prioritását a parlamenti pártok körében konszenzus övezte: a célok az euroatlanti integráció, a szomszédságpolitika és a határon túl élő magyarok helyzetének javítása volt. 2010 után azonban Szijjártó Péter akkor még államtitkárként meghirdette a keleti nyitást. Ezzel az előadók szerint Magyarország nemcsak a nyugatnak fordított hátat, de közvetetten a határon túl élő magyarságot is magára hagyta. Bár anyagi támogatásnak nincsenek híján e közösségek, a politikai támogatás érezhetően eltűnt mögülük.

Ez összefügg azzal, hogy az Orbán-kormány sajátos szomszédságpolitikát folytat. Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es európai parlamenti képviselő, majd a Fidesz-kormány idején kinevezett szlovéniai nagykövet személyesen is tapasztalta ezt a folyamatot. Elmondta, több szomszédunk, így Szlovákia és Szerbia esetében is a szőnyeg alá söpörtük a konfliktusokat, azok azonban továbbra is mérgezik a kapcsolatokat. Más szomszédos országokkal új feszültségeket generált a kormány. – Ausztria 2010-ben a bankokra és pénzintézetekre kivetett különadó miatt haragudott meg – mondta Szent-Iványi, hozzátéve: Ukrajna uniós integrációját pedig a józan ész határain túl ekézi a kormány. Szent-Iványi szerint helytelen, hogy Ukrajna az orosz kisebbséget sújtó oktatási törvény mellett foglal állást, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak közvetlen biztonsági érdeke, hogy az Európai Unióhoz húzó Ukrajna válassza el Oroszországtól.

Kiderült az eseményen, hogy a Visegrádi Együttműködés sem a magyar érdekek számára kedvező irányban indult el. Boros Jenő korábbi pozsonyi nagykövet elmondta, a hangadó magyar–lengyel tengely nem feltétlenül példaértékű Csehország és Szlovákia számára. – Robert Fico közölte, Szlovákia inkább a mag-Európát választja – mondta Boros Jenő. Hozzátette: a 2020-tól induló uniós költségvetési ciklusban Csehország már nettó befizető lesz, a kohéziós alapokat illetően ezért Magyarországtól eltérő állásponton lesz.

Inotai András közgazdász a globalizáció trendjeiről beszélt. Ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország a világ teljes termelésének mindössze 0,14 százalékát adja, az Európai Unió termelésének pedig 0,7 százalékát. – Ahhoz szoros együttműködésre kellene törekedni, hogy ennél a hozzáadott értéknél Magyarországnak nagyobb mozgástere legyen – mondta Inotai. Beszédében kitért az ország versenyképességének súlyos korlátaira is. A hatékony közigazgatás, mint a korrupció, illetve a társadalmi kohézió és az innovatív társadalom megteremtése mind lassítja a magyar gazdaságot. – Hiába lenne versenyképes egy magyar vállalat, ha az adminisztrációs terhek miatt hátrány éri a piacon – folytatta a közgazdász. Hozzátette, az egykulcsos adó bevezetésével, a nyugdíjrendszerrel és a rezsicsökkentéssel a kormány megosztotta a társadalmat.

– Az a tétel, hogy ex oriente lux, a mai világban semmiképp sem állja meg a helyét. Keletről nem fény jön, hanem döntő mértékben az autokrácia – ezt már Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere mondta. Ezt követően történelmi példákon keresztül érvelt amellett, hogy Magyarország útja a nyugati orientáció. Jeszenszky szerint ez a 12. századtól indult, s a rendszerváltozást követően újabb lendületet vett. 2010-ben azonban a kormány kelet felé fordult, az azóta történt külpolitikai döntések alapján pedig Jeszenszky szerint elmondható, hogy Magyarország egy újabb tragédia felé halad.

– Le kell zárni a keleti nyitást! – kérdésre ezt tanácsolta elsőként Szent-Iványi István. A beszédeket követő beszélgetésen a Magyar Liberális Párt szakpolitikusa elmondta, a választások után kezdeményezni kell csatlakozásunkat az euróövezethez, más esetben ugyanis lemaradunk a mag-Európától. – Orbán Viktor elsősorban egy ATM-nek tekinti az Európai Uniót, számára bizonyára az lenne a legegyszerűbb, ha megszerezné Angela Merkel PIN-kódját – mondta Szent-Iványi, aki szerint éppen ezért a kormány nem szándékozik kilépni az EU-ból. Felhívta ugyanakkor arra a figyelmet, hogy Magyarország kisodródhat az euroatlanti integrációból. Orbán a keleti kapcsolatokkal zsarolja a nyugati szövetségeseket, ez pedig végzetes folyamatokat indíthat el. Szent-Iványi hozzátette, kormányváltás esetén át kell szervezni a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, az ugyanis pártintézmény lett. – Szakmai elvek alapján kell átszervezni, és mindenekelőtt vissza kell nevezni Külügyminisztériumnak – mondta Szent-Iványi. Inotai András szerint a bizalom helyreállítására kell törekedni a választások után. – Elindult egy önperiferizációs folyamat, aminek következtében Magyarország már most az EU szélére sodródott – tette hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak megadtuk a lehetőséget, hogy érveljen az elhangzott kritikákkal szemben. Ha választ kapunk levelünkre, cikkünket frissítjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.