Őrizetbe vették a meggyilkolt szlovák újságíró cikkének főszereplőit

A gyilkosság után kiterjedt razzia zajlik Kelet-Szlovákiában, a rendőrfőkapitány is Tőketerebesen volt.

MN
2018. 03. 01. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen hét személyt vett őrizetbe a szlovák rendőrség csütörtökön egy reggel kezdődött, több kelet-szlovákiai helyszínen tartott razzia során, amelyre az élettársával együtt meggyilkolt tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak ügyében indított nyomozás keretében került sor – jelentette be Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány kassai sajtótájékoztatóján. Az őrizetbe vett személyek közül többet név szerint említ a meggyilkolt újságíró utolsó írása.

A két kelet-szlovákiai városban, Nagymihályban (Michalovce) és Tőketerebesen (Trebisov) több helyszínen, magánházakban és cégeknél tartott razzia során őrizetbe vették és kihallgatták azt az Antonino Vadalát is, akinek neve a kalábriai \'ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozó cikkben többször is megjelenik.

A többi őrizetbe vett személy szintén olasz, közülük ketten Antonino Vadala  közvetlen rokonai, egyikük a testvére, Bruno Vadala, a másik pedig unokatestvére, Pietro Catroppa. Az őrizetbe vetteknek sajtóközlések szerint több évre visszamenőleg jelentős, mezőgazdasággal összefüggő üzleti érdekeltségeik vannak Szlovákiában.

Az Új Szó arról írt korábban, hogy a rendőrség több helyszínen razziázik Kelet-Szlovákiában, Nagymihályban és Tőketerebesen, átkutatják Vadala házát. A ház az AV-Real nevű cég tulajdonában van, melyet szintén említ Kuciak cikke. 

A 27 évesen meggyilkolt Ján Kuciaknak újságírói tevékenysége miatt kellett meghalnia menyasszonyával együtt. Az elkövető vagy elkövetők biztos, hogy nem amatőrök voltak. Kuciak a mellébe, menyasszonya a fejébe kapott egy lövést. Kuciak utolsó írása tizennégy évvel ezelőtti eseményekig nyúl vissza, azt mutatja be, hogyan működnek Szlovákiában olasz vállalkozók, akikről okkal feltételezhető, hogy a calabriai maffia, a ’Ndrangheta pénzét mosták tisztára.

A liberális és kormánykritikus Aktuality.sk portálnak dolgozó Kuciak szerdán megjelentetett, befejezetlen cikke az olasz bűnözők politikai kötődéseivel is foglalkozik. Az írás az utóbbiak között említ különböző, Robert Fico szociáldemokrata kormánypártjához közel álló és annak tartott személyeket, mások mellett a miniszterelnök egyik korábbi asszisztensét, Mária Troskovát, továbbá Viliam Jasant, aki jelenleg a kormányhivatal krízismenedzsmentért és állambiztonságért felelős részlegének a vezetője.

A cikkben szereplő információk jelentős részét nem Kuciak kutatta fel, hanem egy másik újságíró, a korábban a Plus 7 dní című legolvasottabb szlovák hetilapnak dolgozó Ivan Mego. A férfi a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: azért adta át információit Kuciaknak, mert saját szerkesztősége a tőle megrendelt írást végül nem volt hajlandó közölni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.