Populista győzelem és koalíciós dilemmák Olaszországban

Az 5 Csillag Mozgalom és az immár nem csak északi Liga az élen, a volt kormányfők, Berlusconi és Renzi meggyengültek.

Favero-Fürjész Judit Éva
2018. 03. 05. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Milánó)

A vasárnapi olasz választáson egyik párt sem tudott többségi győzelmet elérni. Az viszont egyértelmű, hogy jobban szerepeltek a rendszer- és bevett politikai erők ellen harcot hirdető pártok, és buktak a tradicionális jobb- és baloldali formációk. Annak ellenére, hogy a választások előtt közvetlenül még az olaszok 40 százaléka nem döntötte el, kire szavaz, a részvételi arány meghaladta a 73 százalékot. Ez az elemzők szerint a fiatalabb pártok malmára hajtotta a vizet. Az új szavazási törvény viszont, annak dacára, hogy éppen a kormányozhatóság elősegítését tűzte ki egyik fő céljának, hárompólusú rendszert hozott létre. „Ez a választási törvény tökéletes arra, hogy ne nyerjen senki” – jelentették ki elemzők már az első eredmények láttán. Nehéz helyzetben van hát Sergio Mattarella, Olaszország köztársasági elnöke, akinek a kormányalakítási megbízásról kellene döntenie.

Mind a felsőházban, mind az alsóházban az első számú párt az 5 Csillag Mozgalom (M5S) lett, meghaladva a 32 százalékot. A jobboldali koalíció együtt 37 százalékon áll. Ezen belül elképesztő magasba tört a Liga (Lega). Több mint 17 százalékkal először előzte meg Berlusconi Hajrá, Olaszország! (FI) pártját, amely csak 14 százalékot ért el. A jobboldali koalíció harmadik tagja, az Olaszország Fivérei (FdI) ugyan csak 4 százalékot szerzett, de így is megduplázta öt évvel ezelőtti eredményét. A leköszönő baloldali Demokrata Párt (PD) egyedül 19 százalékot kapott, de koalíciós partnereivel együtt is csak 23 százalékot ért el. A pártból kiváló Szabadok és Egyenlők (LeU) baloldali csoport szintén leszerepelt, nagy nehezen tudta csak elérni a 3 százalékos küszöböt. Több nagy név alulmaradt, például a Nardò-Gallipoliban (Puglia) induló volt miniszterelnök, Massimo D’Alema egyéni körzetében az utolsó helyen végzett, négy százalékot sem tudott összeszedni.

A történetének legnagyobb sikerét elérő 5 Csillag Mozgalom egyharmados eredményével átvette a tradicionális nagy pártok helyét Olaszországban. Bár ez messze van a többségi győzelemtől, mégis a párt megerősödéséről tanúskodik, amely így meghatározó szerepet játszik majd az ország vezetésében. A választások előtt a mozgalom semelyik másik politikai párttal nem kívánt koalícióra lépni, mint ahogy a párt hitvallása is mondja, alternatíva akarnak lenni a többi párttal szemben. Egyedül viszont nem tudnak kormányozni, mert ha Mattarella a vezetőjüket, Luigi Di Maiót kérné fel a kormányalakításra, a parlamentben kisebbségben lennének. Az eredmények láttán mindazonáltal az M5S vezetői örömünnepet tartottak. Alfonso Bonafede képviselő volt az első, aki az eredményeket kommentálta a párt Parco dei Principin álló székházából: „Ez rendkívüli, történelmi eredmény, ami által pártunk biztosan a következő törvényhozás alappillére lesz.” Alessandro Di Battista, a párt egyik vezetője később így nyilatkozott: „Most először mindenkinek a mozgalommal kell párbeszédet kezdenie, felénk kell fordulnia, mert mi vagyunk az első politikai erő.”

A másik nagy győztes a Liga, amely a jobboldali koalíción belül a legmagasabb százalékot érte el. Matteo Salvini formációja úgy tudta megelőzni koalíciós partnerét, Berlusconi tradicionális Forza Italia pártját, hogy csak pár hónapja döntött: régiós pártból országossá fejlődik, kiejtve az „északi” jelzőt nevéből. A Liga az elmúlt öt évben több mint megnégyszerezte szavazatainak számát. 2013-ban négy százalékot sikerül elérnie, most 17 százalékon áll, egy szinten a PD-vel.

Az egyetlen többségi koalíció a Liga és az M5S együttműködése lehetne. Olaszország ugyanakkor két részre van szakadva. Az M5S nagyon erős délen, a jobboldal viszont sok egyéni mandátumot nyert északon, főleg a Liga képviselőinek köszönhetően. A valóságban ezért kevés esély van egy ilyen szélsőséges koalícióra. Maga Salvini is ellene szólt: „Mindenkit meghallgatok, mindenkivel beszélek, de a csapatom jobbközép, nem csinálunk minestrone- (vegyes zöldségleves) koalíciót.” Azért nem minden koalíció van ellenére, Európában már tudja, ki felé tekintsen: „Különböző módjai vannak annak, hogy valaki miként tagja az Európai Néppártnak. Mi Orbán és a Nemzeti Front felé húzunk.” A lehetséges miniszterelnök-jelölt rögtön rendbe is tette Európához fűződő viszonyát: „Az euró hibás pénzeszköz, véget kell vetni neki, de az európai szerződéseket is át fogjuk írni.”

A nagy vesztesek Matteo Renzi és Berlusconi volt kormányfők. A Demokrata Párt történelmének legrosszabb eredményét érte el. A PD már éjszaka elismerte a nagy vereséget, majd megindult a bűnösök keresése. Renzi a pártjából kiváló, egykor meghatározó baloldali politikusokra mutogat, kritikusai viszont azt mondják, ő a hibás, le kell mondania.

Lemondott Matteo Renzi a Demokrata Párt elnöki tisztségéről

Bejelentette hétfői sajtótájékoztatóján Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő, hogy lemond a balközép Demokrata Párt (PD) éléről a választási vereséget követően.

Renzi megismételte a korábbi kijelentését, amely szerint a PD ellenzékbe vonul a következő parlamenti időszakra. A PD-nek nem szabad semmilyen megállapodást kötnie a „szélsőséges pártokkal” – tette hozzá. 

Hétfőn korábban az ANSA olasz hírügynökség „egy párton belüli, megbízható forrásra” hivatkozva számolt be  arról, hogy Renzi távozik a PD éléről, ám Marco Agnoletti, Renzi szóvivője azonban akkor azt mondta: nincsen tudomásuk ilyen döntésről.

A jelenleg kormányon lévő PD a múlt vasárnap tartott parlamenti választáson a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, és ezzel messze elmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), mind a jobbközép pártszövetség eredményétől.

Berlusconi azt nyilatkozta, hogy hátrányos helyzetben voltak, mert ő nem indulhatott. Meghatározó politikusa, Renato Brunetta tartja a lelket a pártban. Nem saját vereségükről, hanem a jobboldal győzelméről beszél.

Körülbelül egy hét múlva iktatják be az új képviselőket és szenátorokat. Az első nagyobb csatát az alsóház és a felsőház elnökének megválasztása hozza majd. Ha sikerül ezt a mérföldkövet átlépni, Sergio Mattarella köztársasági elnök a hónap vége felé döntést hozhat, hogy melyik pártot vagy koalíciót kéri fel a kormányalakításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.