Puskaporos hordón ül Egyiptom

A polgárháborútól az elnök állítása szerint csak ő mentheti meg az országot.

MN
2018. 03. 27. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyiptomban megkezdődött a háromnapos választás, eredmény valószínűleg csak hétfőre várható, noha az eléggé kiszámítható. Abdel Fattah asz-Szíszi elnök egyetlen kihívója is a híve, a valódi ellenfelei börtönben ülnek, vagy ellehetetlenítették számukra az indulást – írja a Privátbankár.hu.

Bár a politikai elit magas részvételi arányt szeretne elérni a voksoláson, az egyiptomi szegények milliói nemigen hisznek az elnök gazdasági vízióinak, habár eredményeket is fel tud mutatni. A 2011-es felkelés óta most a legnagyobb a növekedés, illetve 12 milliárd dollárnyi IMF-hitelt is kapott az ország. Megszüntették a devizakorlátozásokat, és a külföldideviza-tartalékok szintje is emelkedett.

Az elnök azt hangoztatja, hogy megmentette az országot az iszlamistáktól, bár a lap a Bloombergre hivatkozva azt állítja, sokan inkább az egyiptomi nép megtörőjeként emlékeznek majd rá. A Spiegel Online szerint Putyin győzelmét is elhomályosító diadal várható, még ha a távolmaradás valószínűleg számottevő is lesz.

Egyiptomban 2017-tel elszabadult az infláció, a jövedelmek estek, az energiaárak ugyanakkor meredeken emelkedtek. Mára mindez lefékeződött, és a foglalkoztatottság is növekedett. Az IMF és a Fitch hitelminősítő kritizálja a politikai, katonai befolyást. Úgy vélik, a gazdaságba beavatkozás miatt, a politikai és gazdasági problémák együttesen okoznak majd gondot – a 2011-es állapotokhoz hasonlót.

Egyiptom lakossága rohamosan nő, ami jelentős teher az országban. A polgárháborútól az elnök állítása szerint csak ő mentheti meg Egyiptomot, hogy ne jusson Líbia vagy Szíria sorsára. A világ pedig vállvonogatva fogadja, ha ellenzékiek, újságírók tűnnek el.

A gazdaság javulása az IMF által, 2016-ban előírt reformokkal történt, ugyanakkor a szegénység elérheti a 33 százalékot is. Az Amnesty International szerint az elnök 2013-as hatalomra kerülését követően politikai okbóll 60 ezer ember került börtönbe, megengedettek a kínzások, és száz kivégzés is történt. A sajtót cenzúrázzák, ahogy az internet is ellenőrizve van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.