Robert Fico lemondana – de csak feltételekkel

A szlovák miniszterelnök a koalíciós pártok vezetőinek társaságában ajánlotta fel távozását egy ultimátummal együtt.

MN
2018. 03. 14. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról – nyilatkozta a szlovák kormányfő szerda esti sajtótájékoztatóján a pozsonyi kormánypalotában, amelyen részt vettek a koalíciós partnerei, Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke és Bugár Béla, a Híd–Most elnöke is. A tájékoztatóról az MTI, a szlovák sajtó és a nagy hírügynökségek is beszámoltak.

A szlovák miniszterelnök azt mondta, az újságírógyilkosság miatt akár már csütörtökön hajlandó beadni a lemondását a köztársasági elnökkel és a koalíciós partnerekkel való tárgyalása után, hogy „folytatódhasson Szlovákia sikertörténete”.

Robert Fico azt is elmondta, hogy döntéséről szerdán tájékoztatta Andrej Kiska államfőt, akivel közölte azt is, hogy távozását három feltételhez köti.

E feltételek, hogy az államfő – a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva – elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) döntsön a kormány összetételéről, hogy elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

Robert Fico hangsúlyozta: a kormánykoalíció kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a lakosságnak a parlamenti választáson kinyilvánított akaratát.

A szlovák miniszterelnök rámutatott: van esélye, hogy az országban kialakult belpolitikai válság előre hozott választásokhoz vezet, ám ezekre instabil és kaotikus körülmények között kerülne sor. Kijelentette: teljes mértékben elfogadja, hogy a polgárok hangot adjanak véleményüknek, de ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a választók a demokratikus választásokon kinyilvánított akaratát mindenki tiszteletben tartsa.

„Éppen ezért fontosnak tartom, hogy a jelenlegi kormánykoalíció, amely ilyen választás eredményeképpen jött létre, továbbra is betöltse a választóktól kapott mandátumát” – idézte az MTI Robert Fico kijelentését.

A szlovák miniszterelnök hangot adott annak a nézetének is, hogy a média már két hete úgy mutatja be az országot, mint „egy sötét lyukat Európában”. Hozzátette: ezt a képet – amely egyáltalán nem felel meg az igazságnak – elutasítja, annál is inkább, mivel Szlovákia jelenleg „jó kondícióban van”, ami a jelenlegi kormánykoalíció munkájának köszönhető, és ez arra kötelezi a kormányt, hogy továbbra is a választók akaratának beteljesítésén dolgozzon, nem pedig arra, hogy „bármiféle ok nélkül” átadja az állam irányítását az „ellenzéki amatőröknek”.

Az előre hozott választások megtartására – Robert Fico politikai ellenlábasaként – először Andrej Kiska államfő tett javaslatot. A kormányfő az elnök lépéseit a demokratikus parlamenti választási eredmények megtagadásának nyilvánította.

A hárompárti koalíció jövőjéről kedd óta folytattak egyeztetéseket a kormánypártok.

Robert Fico helyzete Ján Kuciak szlovák újságíró és barátnője meggyilkolása után rendült meg a szlovák kormányfői poszton, miután kiderült, hogy az áldozat éppen egy olasz–szlovák maffiahálózatról írta utolsó, befejezetlen cikkét, amely szerint a bűnözők közvetlen kapcsolatban állnak szlovák kormánytagokkal.

Nem sokkal a gyilkosságok után a szlovák rendőrség is megerősítette, hogy Kuciaknak az oligarchák utáni nyomozása miatt kellett meghalnia, és azt is, hogy a kettős emberölést profi követte el.

Az is kiderült, hogy Szlovákiában a kényes témákat bolygató újságírók megfélemlítése ma általánosnak mondható.

A mind jobban kiszélesedő közfelháborodás után egyre többen Robert Fico lemondását kezdték követelni az ügy miatt Szlovákiában. A gyilkosság miatt két héttel korábban már távozott kulturális miniszter után e hét elején a szlovák belügyminiszter is lemondott.

Ugyancsak hétfőn a szlovákiai ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormány ellen.

Bugár Béla, a koalíció egyik pártjának, a Most–Hídnak az elnöke kedden még az előre hozott választásokról szeretett volna tárgyalni.

A Parameter.sk tudósítása szerint Bugár Béla pártelnök a szerda esti sajtótájékoztatón értékelte Fico döntését. Szerinte egy olyan változtatás a kormányban, amelyet Fico jelentett be, segíthet a kedélyek lecsillapításában. „Új kormány, új felelősség és annak folytatása, amit két éve elkezdtünk” – fogalmazott.

Nagyra tartja Fico lépését Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke is, és egyben elítélte, hogy az ellenzék „visszaél két fiatal halálával”. Danko a jelenlegi kormány felelősségét hangoztatta, és közölte, hogy ugyan még neki is sokat kell tanulnia, de nem szeretné, ha az ellenzéki politikusok jelenlegi generációja venné át a kormányzást az országban.

A szlovák ellenzéki pártok elégtelennek minősítették Robert Fico lépését. A pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) a frakcióvezetője azt mondta: „a kormány nem hallgatja meg az emberek hangját, akik előre hozott választásokat akarnak, és nem elégszenek meg bábcserével”. Hasonlóképpen vélekedett Boris Kollár, a Család vagyunk nevet viselő csoportosulás vezetője, aki kijelentette, „a legtisztább megoldás az lenne, ha az emberek kezébe tennék a döntést”. Veronika Remisová, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás frakcióvezetője arra szólította fel Andrej Kiskát, hogy ne fogadja el Fico feltételeit, mivel „az emberek már elvesztették az államba és annak intézményeibe vetett bizalmukat”.

Andrej Kiska államfő szóvivőjén keresztül reagált, azt üzenve: a kormánykoalíció pártjai szerdán megígérték, hogy bemutatják neki azt a legalább 76 képviselői aláírást, amely bizonyítja, hogy a koalíció rendelkezik az általuk felvázolt tervek megvalósításához szükséges támogatással a 150 fős pozsonyi parlamentben.

Az EP-képviselők uniós vizsgálatot sürgetnek Ján Kuciak gyilkosainak felderítésére

Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön az Europol bevonásával zajló, független és alapos vizsgálat megindítását sürgették Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirova meggyilkolásának ügyében.

Véleményük szerint erősebb tagállami, illetve uniós szabályok elfogadására van szükség az újságírók, a bloggerek és a tájékoztatásban egyéb módon részt vevő médiatartalom-előállítók védelmében. Ebben a munkában az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) vezető szerepet kellene kapnia – érveltek.

A vitában kitértek az uniós pénzekkel kapcsolatos állítólagos visszaélésekre is, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolatára, amit Ján Kuciak tárt fel a cikkeiben. Ennek kapcsán a felszólalók az OLAF (Csalás Elleni Európai Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot követeltek, és felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegye újra közzé az éves antikorrupciós jelentéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.