Senki földjén bolyonganak a bevándorlók

Majdnem kilencszázezer menedékkérő sorsáról képtelen dönteni az amerikai kormányzat.

Kuthi Áron
2018. 03. 07. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született időben egyezség az Egyesült Államokba gyermekként bevándoroltakat védő, még Barack Obama által indított, úgynevezett DACA-program beszüntetéséről és a bevándorlók helyzetének újfajta rendezéséről. A megoldást a demokraták és a republikánusok közötti politikai összetűzés és több bírósági döntés is bonyolítja. Jeff Sessions főügyész már tavaly bejelentette, hogy a bevándorlásnak ezt a formáját megszüntetik, időközben a kongresszus viszont képtelen volt döntésre jutni, pedig több tervezetet is szavazásra bocsátottak február közepén. Az elkeseredett kongresszusi vitában a republikánusok odáig mentek, hogy nyolc képviselőjük már kész volt támogatni egy demokrata indítványt, de még ez sem ment át. A határidő március 5-én járt le. Az ügy rendezése ugyanakkor kezdettől összefüggésben áll az amerikai–mexikói határon létesítendő fal építésével, finanszírozásával.

Az álmodozók (dreamers) néven emlegetett, papírok nélküli – részint fiatalkorú, részint felnőtt – menedékkérők így továbbra is bizonytalanságban vannak, nem nyílt meg előttük az út az állampolgárság megszerzésére, sőt a kitoloncolás lehetősége megint közelebb került hozzájuk. A DACA eddig 785 ezer menedékkérőt védett meg a kitoloncolástól. Végső soron a jogi védelem azért marad mégis időlegesen érvényben, mert több bíróságon korábban megtámadták a felfüggesztéséről szóló elnöki döntést. Donald Trump amerikai elnök a demokrata párti törvényhozókat okolja a kudarcért. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője ellenben mind a republikánusokat, mind pedig a demokratákat felelőssé tette a megállapodás elmaradásáért. – Szörnyű, hogy a kongresszus kudarcot vallott – fogalmazott.

Az igazságszolgáltatás ugyanakkor már jelzi, hogy köztes bírósági ítéletekkel nem lehet működésben tartani a bevándorlási rendszert, a DACA lejárati idejét egyre kijjebb tologatni, a bevándorláspolitika átfogó reformjának kidolgozása egyértelműen a szövetségi adminisztráció feladata. Egy marylandi bíró hétfőn – meglehetősen ritka módon – egy bevándorlási ügyben kelt határozatába is belefoglalta, hogy remélhetőleg a kongresszus és az elnök elvégzi a dolgát, és az egész probléma rendeződik.

Az egyetlen átmeneti megoldás és az álmodozók reménysugara, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői döntése értelmében nem fogadta be Donald Trump kormányzatának DACA-programmal kapcsolatos fellebbezését, így ezzel mégis érvényben van a több száz ezer bevándorló gyermeket védő program. A kormányzat szokatlan módon a szövetségi fellebbviteli törvényszéket megkerülve egyenesen az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordult, miután január 9-én egy kaliforniai bíró felfüggesztette az elnöknek a program befejezéséről szóló rendeletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.