Sorban állnak a bűnszervezetek a FARC megüresedett helyére

Hiába a Nobel-békedíj, nem halad a gerillák társadalomba való visszafogadása, és a drogkereskedelmért is megindult a harc.

Szegőfi Ákos
2018. 03. 09. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve még Nobel-békedíjjal kitüntetett sikertörténet volt a hírhedt kolumbiai gerillaszervezet, a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) lefegyverezése és feloszlatása. Úgy tűnt, a békeszerződés működik: ennek értelmében az őserdőben bujkáló gerillák letették a fegyvert. Akkor nyolcezer lőfegyvert és egymilliónál is több töltényt adtak át az ENSZ-nek és a kolumbiai kormánynak, majd a társadalomba való visszailleszkedést segítő demobilizációs zónákba költöztek. A problémák azonban máris kezdenek visszatérni. Akadnak ugyanis, akik folytatják a harcot, és továbbviszik az üzletet is. Hogy a konfliktusnak koránt sincs még vége, jól jelzi az idén február végén Észak-Santander megyében robbanószerkezettel elkövetett támadás, amiben öt kolumbiai katona meghalt és tíz megsebesült.

Merthogy a FARC nem csak politikáról, de legalább annyira az üzletről is szólt. Éveken keresztül maffiamódszerekkel finanszírozta a tevékenységét; emberrablás, zsarolás és kokaincsempészet voltak fő bevételi forrásai. A gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő – becslések szerint befolyását az ország legalább egyharmadára kiterjesztő – szervezet megszűnésével most újak próbálják betölteni az űrt, amit a FARC hagyott maga után. A kokaincsempészet üzletét valaki mindenképp átveszi, hiszen ez a bevételi lehetőség a legjövedelmezőbb Kolumbia szegényebb részein. Az ország nyugati részén található San José folyó a csempészek és termelők központja, ellenőrzéséért egyszerre több banda is háborúban áll. A FARC-hoz hasonlóan baloldali ideológiát hirdető, már a 60-as évek óta működő Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN), valamint az Úsugas néven ismert, egy rosszul sikerült demobilizációs kísérletből született jobboldali banda uralja a folyó egy-egy szakaszát. Ők harcolnak is egymással a déli területekért, mialatt a kormányzat a FARC lefegyverzéséhez hasonló stratégiát követve hol szembeszáll, hol ideig-óráig megtartott tűzszüneteket köt a gerillákkal.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a demobilizációs zónák működése is problémás. Az egykori gerillák és családtagjaik számára létrehozott reintegrációs program a beszámolók szerint nem megfelelő. A terrorszervezet veteránjai közül sokan térnek vissza a dzsungelbe, és csatlakoznak újból valamilyen lázadócsoporthoz, mert nem találnak munkát, vagy nem lelik helyüket a társadalomban. Vannak, akik saját vállalkozás beindításával kísérleteznek, de mivel a FARC marxista ideológiáján nevelkedtek, fogalmuk sincs a piacgazdaság vagy a vállalkozás működéséről.

Időközben a FARC katonai demobilizálódása legitim politikává változott, a szervezet vezetői változatlan néven pártot alapítottak, és bejelentették indulásukat az idén márciusban esedékes parlamenti választásokon. A párt a vidéki szegények megsegítését tűzte zászlajára, mindezt korrupció- és privatizációellenes, illetve multinacionális vállalatokkal szembehelyezkedő baloldali–marxista propagandával kísérve. Támogatottságuk ugyanakkor meglehetősen alacsony, sőt a parlamenti választásokat követő májusi elnökválasztáson az egykori gerillavezér, Rodrigo Londono – becenevén „Timochenko” – is visszamondta indulását, miután a héten komoly szívműtéten esett át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.