Szíria az ENSZ-hez fordult a török bevonulás miatt

A szír vezetés a török csapatok kivonását követeli az országból.

MTI
2018. 03. 19. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A damaszkuszi vezetés a török csapatok kivonulását követelte hétfőn az északnyugat-szíriai Afrínból, amelyet az Ankarával szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű, mérsékelt ellenzéki milícia vett be a hétvégén.

A szíriai külügyminisztérium az ENSZ-hez eljuttatott üzenetében illegitimnek nevezte a török csapatokat Afrínban. „Szíria követeli, hogy az inváziós erők haladéktalanul vonuljanak vissza az általuk megszállt szíriai földről” – teszi hozzá a damaszkuszi külügyi tárca.

Szíria katasztrofális feldarabolás felé tart, amely elősegítheti az Iszlám Állam dzsihadista szervezet visszatértét, ha nem jön létre a konfliktus szereplői között az átfogó békemegállapodás – figyelmeztetett Staffan de Mistura. Az ENSZ szíriai különmegbízottja Genfben hangsúlyozta: „Az igazság az, hogy nemcsak Szíria, de az egész térség számára katasztrofális lenne az ország apránkénti, hosszú távú feldarabolása különböző erők ellenőrzése alatt álló területekre, mint aminek most tanúi lehetünk.” Óva intett, hogy az iszlám szunnita ágát képviselő lakosságot kihagyják a konfliktus rendezésére szolgáló politikai folyamatból, mert az a terrorszervezet visszajövetelét eredményezhetné.

A világszervezet a nap folyamán humanitárius segélyfelhívást tett közzé a harci övezetekből elmenekült több tízezer, „fáradt, éhes, traumatizált és ijedt” afríni, illetve kelet-gútai lakos megsegítésére – jelentette be az ENSZ humanitárius koordinátora.

Ali az-Zaatari katasztrofálisnak nevezve a helyzetet a nemzetközi közösség azonnali intézkedését sürgette. „Az ENSZ-t és partnereit, különösen a Szíriai Vörös Félhold Társaságot teljeskörűen mozgósították a humanitárius segély helyszínre juttatására. Felszólítjuk az ENSZ-tagállamokat a létszükségleti cikkek és finanszírozás biztosítására” – tette hozzá.

Stéphane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője szerint március 11. óta legalább 25 ezren hagyták el Kelet-Gútát, míg az afríni harcok elől menekülők száma meghaladja a 100 ezret is.

Törökország január 20-án indított offenzívát a szíriai Afrín térségében a helyi kurd fegyveresek ellen, akiket Ankara terroristának tart.

A damaszkuszi rezsim február 18-án kezdett hadműveletet a főváros mellett fekvő Kelet-Gúta térsége ellen, amely a fegyveres ellenzék ellenőrzése alatt állt. Mostanra sikerült is visszafoglalniuk Kelet-Gúta nagyjából 80 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.