Szíriában lezuhant egy orosz gép, sok a halott

A 33 utas és a 6 főnyi személyzet életét vesztette.

MN
2018. 03. 06. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezuhant egy orosz szállítógép Szíriában, a hmejmími orosz katonai légi támaszponton, a fedélzeten lévő mind a 33 utas és a 6 főnyi személyzet életét vesztette – írta az MTI az orosz védelmi minisztérium közlése alapján.

A minisztérium tájékoztatása szerint mind a 39 áldozat katona volt. A leszállni készülő gép tragédiája közép-európai idő szerint 13 óra körül történt. Az első értesülések szerint a légi katasztrófát műszaki hiba okozhatta, de a védelmi minisztérium szakbizottsága és a katonai főügyészség az összes lehetséges okot meg fogja vizsgálni.

A repülőgép mintegy 500 méterrel a leszálló pálya előtt csapódott talajnak. A védelmi minisztérium helyszíni jelentésre hivatkozva közölte, hogy a repülőgépre nem tüzeltek.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben a repülés, vagy annak előkészítése szabályai megszegésének címén büntetőeljárást indított. A Szverdlov megyében munkalátogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Szergej Sojgu védelmi miniszter telefonon számolt be a történtekről. Az államfő együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a védelmi tárcának is.

Oroszország kilenc katonai repülőgépet és helikoptert veszített el azt követően, hogy két és fél évvel ezelőtt Bassár el-Aszad elnök rendszere oldalán beavatkozott a Szíriában zajló konfliktusba.

A TASZSZ hírügynökség összehasonlító háttéranya szerint az orosz fegyveres erők az első csecsen háborúban (1994-1996) 40, a másodikban (1999-2007) mintegy 70, a 2008-as orosz-grúz katonai konfliktusban pedig nyolc légi járművet könyvelhetett el a veszteségek között.

Szíriában két orosz szállító és két csapásmérő helikopter, két Szu-24-es bombázó, egy Szu-25-ös csatarepülőgép és egy An-26-os pusztult el. Legutóbb februárban az észak-nyugati Idlíb tartományban a Szu-25-öst lőtték le. Pilótája, Roman Filipov őrnagy, aki katapultált, majd a földön a militánsokkal vívott egyenlőtlen tűzharc során felrobbantotta magát, posztumusz az Oroszországi Föderáció hőse címben részesült.

Az An-26-os két hajtóműves, légcsavaros, gázturbinás, polgári és katonai célokra egyaránt használható szállító repülőgép. A kijevi Antonov tervezőiroda fejlesztette ki az An-24T teherszállító repülőgép alapján. 1969-ben mutatták be és 1986-ig gyártották a Szovjetunióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.