Szkripal-ügy: A NATO is lépett Oroszországgal szemben, Kína önmérsékletre intett

A katonai szövetség is orosz diplomatákat küld haza, miközben Kína csillapítaná az indulatokat.

MTI
2018. 03. 27. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai külügy azt kérte a Szkripal-ügyben valamilyen módon érintett országokat, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek fokozzák a feszültséget.

„Az érintett országoknak tartaniuk kell magukat a nemzetközi törvényekhez és a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó normákhoz, és el kell kerülniük a feszültséget fokozó lépéseket” – mondta kedden, a szokásos napi sajtótájékoztatón a külügyi minisztérium szóvivője, miután több mint húsz ország bejelentette, hogy orosz diplomatákat utasít ki.

„Kína ellenzi a vegyi fegyverek alkalmazását. Ugyanakkor úgy véljük, hogy a mérgezéses incidenst megfelelő módon, Nagy-Britannia és Oroszország párbeszédje útján kell kezelni, feltárva az igazságot” – tette hozzá.

A szóvivő minden országot arra kért, hogy kerülje a hidegháborús gondolkodásmódot, állítsa le a konfrontációs politikát, és működjön együtt a világ békéjének és stabilitásának megóvásán.

Ez volt Kína első állásfoglalása a Szkripal-ügyben.

Visszavonták hét orosz diplomata akkreditációját

A NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig húsz főben maximálták – jelentette be kedd délután Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára. Sajtótájékoztatóján Stoltenberg arról számolt be, hogy a moszkvai vezetésnek tulajdonított merénylet miatt emellett elutasították három orosz diplomata függőben lévő akkreditációját. „Ez világos üzenetet küld Oroszországnak, hogy elfogadhatatlan és veszélyes magatartásának ára és következménye van” – fogalmazott.

Az egykori orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya, Julija március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek.

Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasítja.

Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszonvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított huszonhárom diplomatát. A sok ország felsorakozott Nagy-Britannia mögött, hétfőn és kedden több mint húsz állam utasított ki orosz diplomatákat, csak az Egyesült Államok hatvanat.

Moszkva korábban felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.