Szkripal-ügy: bekéreti a svéd külügyminisztérium az orosz nagykövetet

Moszkva azt állította, Svédországból származhat az az idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni az egykori orosz–brit kettős ügynököt és a lányát.

MTI
2018. 03. 19. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hírügynökség szerint Oroszország nagykövetét keddre kérették be a svéd külügyminisztériumba. A Brüsszelben tartózkodó Margot Wallström svéd külügyminiszter visszautasította az orosz külügyminisztérium múlt szombati állítását, miszerint lehetséges, hogy Svédországból származik az az idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz–brit kettős ügynököt és a lányát, Julija Szkripalt az angliai Salisburyben.

„Ez egyszerűen nevetséges és teljességgel megalapozatlan” – reagált Wallström. A svéd külügyi tárca vezetője emellett szót ejtett az orosz elnökválasztásról is. Szerinte „az elnökválasztást úgy manipulálták, hogy az Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfőnek kedvezzen.”

A svéd külügyi tárca vezetője szerint aggodalomra ad okot, hogy akadályozzák az ellenzék teljes körű működését, és az, hogy a médiát államilag irányítják. Ez nyilvánvalóvá vált a választási kampány során – jelentette ki a svéd diplomácia vezetője.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton a Rosszija 24 nevű orosz hírtelevízióban közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Csehországból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származik az a novicsok nevű idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz–brit kettős ügynököt és a lányát, Julija Szkripalt az angliai Salisburyben. Az áldozatokra március 4-én találtak rá, állapotuk azóta is válságos.

Putyin bizonyítatlannak nevezte Macronnak a brit vádakat

Bizonyítatlannak nevezte Vlagyimir Putyin a Moszkva ellen a Szkripal-ügyben megfogalmazott brit vádakat a francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetése során – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

„Az orosz fél részéről felhívták a figyelmet az Oroszországgal szemben megfogalmazott vádak bizonyítatlan természetére, és megerősítették a történtek közös kivizsgálására való készséget” – áll az orosz elnöki hivatal közleményében.

A brit kormány Moszkvát vádolta Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya Angliában történt megmérgezésével, amit az orosz fél visszautasít. Oroszország és Nagy-Britannia az incidens miatt egyéb retorziók mellett kölcsönösen 23 diplomatát  nemkívánatos személynek minősített.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin és Macron az ENSZ BT 2401-es határozatával összhangban megvitatta a szíriai rendezés kérdéseit, valamint az ukrajnai válsághelyzetet, tekintettel a minszki megállapodások végrehajtására.

A francia fél részéről kezdeményezett beszélgetés során Macron gratulált Putyinnak az elnökválasztáson aratott győzelméhez, és szót emelt a közös munka és a sokoldalú orosz-francia együttműködés folytatása mellett, egyebek mellett a civil közösségek között, az úgynevezett „trianoni párbeszéd” keretében. Megállapodtak arról, hogy az említett témákról különböző szinteken folytatni fogják a párbeszédet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.