Szöul bosszúja az atomprogramért: a Gangnam Style előadóját küldenék északra

A dél-koreai zene illegális Észak-Koreában, jövő héten mégis beengednek néhány énekest.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 03. 26. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétezer-tízes évek elején a világhírnévig rakétázó Psy nevű rapper-előadóművészt is szeretné elküldeni Dél-Korea azzal a popzenészekből álló csapattal, amelyik jövő héten lép fel Észak-Koreában – természetesen az utóbbi hónapok megbékélésének jegyében.

Psyt Magyarországon is ismerhetjük, 2012-ben a pusztító erejű Gangnam style című slágerével robbant be a köztudatba, a koreai kultúrát kevésbé követők nagyjából ekkortájt találkozhattak először a K-kop nevű, különleges koreai könnyűzenei irányzattal. Psy videója a Youtube-on jelenleg több mint 3,1 milliárd megtekintésnél jár.

A déli médiának hétfőn egy kormánytisztviselő meg is erősítette, hogy jelezték Phenjannak: Psy is ott lenne a várhatóan 9 fős zenészcsapatban. Úgy tűnik azonban, hogy az észak-koreaiak nem igazán lelkesednek az ötletért, Psy ugyanis koreográfiájával és stílusával még a híresen extravagáns déli popzenészek közül is kitűnik. Észak-Koreában pedig, ahol a Moranbong nevű, az olimpia idején délen is megforduló népszerű „popzenekar” koncertjét is mereven ülve hallgatják végig az arra érdemesek, Psy ugrálása minden bizonnyal olyan hatást váltana ki, amire a „kultúrsokk” viszonylag enyhe kifejezés.

Merthogy Észak-Koreában ilyen a leghíresebb zenekar egyik, kivételesen jelentős bulija:

Ezzel szemben Délen ilyen a hangulat:

Az pedig már csak hab a tortán, hogy amennyire tudni lehet, a világtól elzárt Észak-Koreában még mindig illegálisnak számít a külföldi zene. Bár természetesen a kereslet és a kínálat itt is találkozott, a kínai–észak-koreai határ mentén nagyüzemben csempészték be az olyan dél-koreai CD-ket és DVD-ket, amelyeknek a birtoklásáért könnyedén börtön vagy munkatábor járhat.

Ennek ellenére nagy ritkán Kim Dzsongun rezsimje is beenged külföldi előadókat, 2015-ben például – első nyugati zenekarként – a Laibach nevű szlovén industrial metal banda lépett fel, 1500 néző előtt. Az eredetileg 90 percesre tervezett koncert végül csupán 45 percig tartott, mert az észak-koreai cenzorok még a fellépés előtt a zenekar repertoárjának felét letiltották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.