Trump még több felfegyverzett drónt adna el a világ hadseregeinek

Eddig csak egy maroknyi szövetséges kaphatott a csúcstechnológiából, de most felpörgetik az exportot.

MN
2018. 03. 20. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedben az amerikai katonai technológiai fölény egyik szimbólumává váltak a drónok, vagyis azok a pilóta nélküli repülőgépek, amelyeket már nemcsak felderítésre, de kifejezetten az ellenség célzott megsemmisítésére is használnak. A Reuters hírügynökség értesülései szerint ugyanakkor hamarosan még több ország arzenáljában kaphatnak helyet ezek a fegyverek, miután Donald Trump elnök jelentősen megkönnyítené az exportjukat – a gyártók nagy örömére.

Az amerikai dróngyártók ma erős konkurenciával szembesülnek a világpiacon, főleg a kínai és az izraeli gyártók jelentenek számukra konkurenciát, amelyek ráadásul gyakran kevésbé szigorú feltételekkel adják el a fegyvereket. A gyártók ezért régóta nagy erőkkel lobbiznak, hogy enyhítsék a rájuk vonatkozó szabályokat. Most meghallgatásra találtak, hiszen Trump kimondottan támogatni szeretné az amerikai ipart, és az export fellendítésével csökkenteni az Egyesült Államok kereskedelmi hiányát. 

Bár már az Obama-adminisztráció idején elterjedtek, a drónok nem tartoznak a legetikusabb és a legnépszerűbb fegyverek közzé. Jogvédők és a fegyverek korlátozásáért küzdő aktivisták szerint az ilyen fegyverrendszerek növelhetik az erőszakot és a bizonytalanságot az amúgy is instabil régiókban, mint a Közel-Kelet vagy Dél-Ázsia. Ezért az új exportpolitika bejelentése hónapokat csúszott, de végül – a Reuters forrásai szerint – Jim Mattis védelmi miniszter sikeresen gyakorolt nyomást Trump nemzetbiztonsági tanácsadójára. 

Trump végül nem ment bele a drónexport teljes liberalizálásába, hogy a kisebb, rövidebb hatótávú és kevesebb rakétát hordozó gépeket – tehát nem az ikonikus Predatorokat – viszonylag szabadon értékesítsék, ne csak egy maroknyi, kifejezetten megbízhatónak számító szövetségesnek. Eddig csak Nagy-Britanniának és Olaszországnak adtak el felfegyverzett drónt, de a potenciális vásárlók közt a NATO-tagállamok mellett ott lehet Szaúd-Arábia és más Öböl-menti államok, vagy épp Japán és Dél-Korea. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.