Újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot a brit külügyminiszter

Moszkva kemény válaszra számíthat, ha köze van az orosz–brit ügynök megmérgezéséhez, mondta Boris Johnson.

MTI
2018. 03. 06. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény válaszra számíthat Oroszország, ha bebizonyosodik, hogy köze van Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök megmérgezéséhez – mondta Boris Johnson brit külügyminiszter a londoni parlamentben kedden.

A 66 éves Szkripalt és 33 éves lányát, Juliját eszméletlenül találták hétfőn az angliai Salisburyben egy bevásárlóközpont előtti padon, és válságos állapotban szállították őket kórházba. Vélhetőleg megmérgezték őket, de egyelőre nem tudni, hogy ehhez milyen anyagot használtak.

„Bár hibás dolog lenne előítéletekkel közelíteni a nyomozáshoz, biztosíthatom róla a képviselőházat, hogy ha állami felelősségre utaló nyomokra bukkannak, akkor őfelsége kormánya ennek megfelelő szellemben és határozottan fog válaszolni” – tette hozzá Johnson.

A brit diplomácia vezetője szerint Nagy-Britannia akár új szankciókat is kiszabhat Oroszországra.

„Nem akarok senkire ujjal mutogatni” – hangsúlyozta Johnson. „Azonban fel kell hívnom a világ minden kormányának figyelmét arra, hogy nem maradnak büntetlenül a Nagy-Britannia területén ártatlan életek kioltására tett kísérletek” – mondta a politikus.

A külügyminiszter nyugtalanítónak nevezte a jelenlegi incidenst, amely Alekszandr Litvinyenko halálára emlékeztette őt. A Kremlt bíráló orosz állambiztonsági tisztet 2006-ban mérgezték meg radioakítv polóniumizotóppal a brit fővárosban. Moszkva következetesen tagadta, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához.

Az orosz–brit kapcsolatok azóta is mélyponton vannak. Ehhez Litvinyenko meggyilkolásán túl hozzájárult az is, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet, valamint a szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja.

Szkripal a brit külső hírszerzés (MI6) beépített ügynöke volt, aki tíz éven át dolgozhatott a briteknek. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz–amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozhatott. Azóta Salisburyben élt.

Az orosz külügyi szóvivő ostobaságnak minősítette a brit külügyminiszter kettős ügynökkel kapcsolatos kijelentését

Ostobaságnak minősítette Boris Johnson brit külügyminiszternek az Angliában egyelőre tisztázatlan körülmények között mérgezést elszenvedett orosz-brit kettősügynökkel kapcsolatban a brit parlamentben elhangzott kijelentéseit Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Boris Johnson szerint a brit részvétel a nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságon „nem mehet a normális úton tovább”, ha az ügyben bebizonyosodik az orosz kapcsolat.

„Ez ostobaság!” – kommentálta a Johnson-nyilatkozatot az Interfax orosz hírügynökségnek Zaharova.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke azt mondta, úgy tűnik hogy a brit külügyminisztérium vezetője nem jóhiszemű politikát folytatott, amikor hangot adott annak a meg nem erősített verziónak, amely szerint Oroszországnak köze van a Szkripal-incidenshez és ezzel nyomást gyakorolt a nyomozásra.

„Johnson szavait úgy értékelem, hogy azok elfogadhatatlanok az adott helyzetben, amikor még a brit rendőrség sem terrorcselekményként kezeli a történteket” – mondta.

Az ügyben a nyomozást egyébként a brit terrorellenes rendőrség vezeti.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője – információhiányra hivatkozva – nem kívánta kommentálni a mérgezéses ügyet. Peszkov szerint Moszkva, bár nem kapott felkérést arra, hogy vegyen részt a történtek okainak feltárásában, mindig nyitott az együttműködésre. A szóvivő arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy Szkripal megtartotta-e orosz állampolgárságát. Azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint Oroszországnak köze lehet a történtekhez, a szóvivő megjegyezte, hogy az azokat hangoztató nyugati szakértők „nem sokat várattak magukra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.