Újra bíróság elé állítják a Sakált

A Carlosként is ismert terroristát most egy 1974-es merénylet miatt vonják felelősségre.

MN
2018. 03. 05. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos, a Sakál újra bíróság elé kerül – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online kiadása.

A 68 éves venezuelai terroristát egy 1974. szeptember 15-én Párizs központjában elkövetett merénylettel vádolták meg. Az MTI azt írja, hogy a Drugstore Publicis bevásárlóközpontbeli merényletben, amely a boulevard Saint-Germain és a rue de Rennes sarkán működött, ketten meghaltak és 34-en megsebesültek. Carlost 2017. március 18-án már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az ügyben, de az elsőfokú ítélet ellen a Sakál fellebbezett.

„Profi forradalmár vagyok, a forradalom a foglalkozásom. Állampolgárságom venezuelai és palesztin” – mondta a bíró kérdésére Carlos, valódi nevén Ilich Ramírez Sánchez.

A 68 éves Carlos pere várhatóan két hétig tart a különleges törvényszék előtt, amelynek tagjai terrorizmussal foglalkozó vizsgálóbírók. 

A terrorista ügyvédje és 2001 óta felesége, Isabelle Coutant-Peyre a per elhalasztását kérte addig, amíg a terrorista átnézheti a peranyagot a számítógépén. A védelem szerint ahhoz ugyanis Carlos nem férhetett hozzá, amióta a Párizshoz közeli Fresnes fegyházából átszállították a Poissy-börtönbe a per idejére.

„Nem csinálhatok végig egy pert, ha nem tudok védekezni. A legkevesebb, hogy láthatom a peranyagot” – mondta Carlos.

A kérdésről a bíróságnak a héten kell döntenie, mielőtt a per tartalmi részéről megkezdődik a vita.

A vád szerint a merénylet összefüggésben állt a hágai francia nagykövetségen 1974-ben végrehajtott túszejtéssel. A Japán Vörös Hadsereg nevű felkelőcsoport egyik kommandója, amely a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezethez tartozott, a túszok elengedéséért cserébe egyik tagjuk szabadon engedését követelte a francia hatóságoktól. Az ügyészség azt állította, hogy Carlos, aki ekkoriban a front különleges osztagának volt a tagja, azért hajtotta végre a kézigránátos támadást, hogy a francia kormányra nyomást gyakoroljon. Sikerrel is járt, miután a francia hatóságok elengedték japán foglyukat.

Carlos az 1970–80-as évek legkeresettebb terroristája volt. Immár csaknem negyedszázada ül egy francia börtönben, miután 1994-ben Szudánban őrizetbe vették, majd 1997-ben először ítélték el életfogytig tartó börtönbüntetésre. Elvileg 2012-ben kérhette volna, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék, de 2011 decemberében az 1982–83-ban elkövetett merényletekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a héttagú terrorizmusellenes bíróság. Ez utóbbi ítéletet 2013-ban megerősítette a fellebbviteli bíróság.

A második életfogytiglant az 1982–83-ban Franciaországban elkövetett négy robbantásos merényletért kapta, amelyben összesen 11 ember halt meg és 150-en megsebesültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.