Újságíró-gyilkosság: az olasz ügyészség szerint figyelmeztették a szlovák hatóságokat

A szlovák rendőrség feje eközben azt mondta, éppen ők kértek korábban információt az olaszoktól.

MN
2018. 03. 03. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az Új Szó összeállításában olvasható, Franco Roberti volt olasz ügyész az olaszországi közszolgálati rádiónak pénteken azt mondta, hogy korábban felhívták a szlovák hatóságok figyelmét az olasz maffiára. „Küldtünk a pozsonyi hatóságoknak figyelmeztetést, sajnos, nem vették figyelembe” – idézte az Új Szó Robertit. Mint ismeretes, a Kelet-Szlovákiában működő olasz maffia tevékenységét feltárni próbáló Ján Kuciak újságírót és barátnőjét agyonlőtték a héten.

Az alvilág tevékenységével foglalkozó olasz ügyészség hivatalosan is figyelmeztette az európai rendőrségek ernyőszervezetét, az Europolt és a szlovák rendőrséget, hogy figyeljék a gyilkosság után letartóztatott olasz csoport tevékenységét. 

Péntek estig az Új Szónak annyit sikerült kideríteni Andrea Predajňovától, a szlovák főügyészség szóvivőjétől, hogy Jaromír Čižnár főügyésznek nincsenek információi erről a figyelmeztetésről, ám „megvizsgálja, hogy ha megkapták a hatóságok, mennyit foglalkoztak vele”.

Tibor Gašpar szlovák országos rendőrfőkapitány péntek este a Facebookon cáfolta meg az olasz ügyész állításait. Elmondása szerint semmiféle figyelmeztetést nem kaptak, sőt, eddig épp a szlovák rendőrség volt az, amely segítségért fordult az olasz hatóságokhoz a maffiához köthető vállalkozók utáni nyomozásban, de az olaszok lassan és nehézkesen reagáltak kéréseikre.

Nicola Gratteri maffiaellenes olasz államügyész szerint nem meglepő, hogy a \'ndrangheta bűnszervezet megvetette a lábát Szlovákiában. Gratteri az olasz sajtóban hangsúlyozta, hogy a dél-olaszországi szervezett bűnözés már legalább húsz éve jelen van Európa keleti államaiban, ahol befekteti és tisztára mossa az elsősorban drogkereskedelemből származó bevételeit. Meglepetés az ügyész szerint Kuciak és barátnője – Olaszországban is nagy visszhangot kiváltó – meggyilkolása, mivel ezzel a bűnszervezet túlságosan is felhívta magára a figyelmet. „A ’ndrangheta Duisburg óta nem hibázott ekkorát” – idézte az államügyészt az Új Szó, arra a németországi városra utalva, amelynek egyik olasz pizzériájában 2007-ben délolasz klánok tagjai számoltak le egymással, a vérengzésnek hat áldozata volt. 

Gratteri egyébként évtizedek óta a ’ndrangheta területének számító, dél-olaszországi Calabria maffiaellenes ügyészségét vezeti, és ezért védelem alatt is él. Ahogyan Roberto Saviano olasz újságíró, író is, mióta 2006-ban megjelent a nápolyi camorra bűnszervezetével foglalkozó Gomorra című könyve. Kuciak meggyilkolása kapcsán tegnap Saviano is nyilatkozott a La Repubblica című napilapnak, s hangsúlyozta, hogy a ’ndrangheta most először ölt meg újságírót. 

A szlovákiai gyilkosság nem illik a dél-olaszországi bűnszervezet „hagyományos” megfélemlítési módszereihez, ezért az olasz újságíró nem zárta ki, hogy az olasz klánok csak megrendelték Kuciak elhallgattatását, de a gyilkosságot kelet-európai bérgyilkosok hajtották végre. 

Olaszországban egyébként a második világháború óta 28 újságíróval végeztek bűnszervezetek, a legtöbbel a hírhedt szicíliai maffia. Jelenleg 15 olasz újságíró él a hatóságok védelme alatt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.