„Véres Gina”: az első nő a CIA élén

Az amerikai hírszerzés új vezetőjének állítólag bevett módszere volt a kínvallatás, ami bizonyos esetekben Trumpnak sincs ellenére.

Garamvölgyi Flóra
2018. 03. 19. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hete jelölte ki Donald Trump a 61 éves Gina Haspelt a CIA élére, máris botrány van az új vezető körül, többek szerint ugyanis nem a Központi Hírszerző Ügynökségnél, hanem inkább \"börtönben lenne a helye\": Haspel állítólag nem bánik kesztyűs kézzel azokkal, akiktől információt akar szerezni, pályafutása során előszeretettel alkalmazott brutális kínzási módszereket.

Az amerikai sajtóban Haspelt gyakran „Véres Ginaként” is emlegették, és úgy néz ki, okkal, hiszen saját kollégái is megosztóan nyilatkoznak az új igazgatóról. John Kiriakou, aki korábban szintén a CIA-nél dolgozott, azt mondta, örül, hogy az elnök egy nőt jelölt ki a hírszerzés élére, csak kár, hogy pont Haspel az.

„Még ötven másik hölgy van a szervezeten belül, aki alkalmas lenne a pozícióra.”

Igaz, többek között Michael Morell, a CIA korábbi megbízott vezetője is elmondta, hogy a 61 éves hölgy szakmailag kifogásolhatatlan, és emiatt rengetegen tisztelik a hírszerzésen belül.

Haspel még 1985-ben, Ronald Reagan elnöksége alatt csatlakozott a CIA-hez, nem sokkal később az ügynökség közép-európai központjába helyezték át, majd dolgozott Törökországban és Ázsia más országaiban is, végül pedig rábízták a New York-i központ irányítását. A karrierje akkor lendült be igazán, amikor 2001-ben, a terrortámadások után  egy titkos thaiföldi létesítményhez helyezték át, ahol

hónapokon át több terrorizmussal vádolt személyt vallattak. Mint később kiderült, brutális módszerekkel, állítólag a CIA-vezetők és a minisztérium engedélye nélkül.

A Bush-kormány alatt Haspel több kitüntetést is kapott terrorizmusellenes munkájáért. 

A Thaiföldről kiszivárgó információk szerint az egyik foglyot 29 órán át egy 53 centiméter széles, 76 centiméter magas és 76 centiméter hosszú ládába zárták, majd 11 napig volt egy másik, szintén koporsó méretű ládában. Egy másik gyanúsított pedig belehalt a kínzásokba, kihűlt holttestét a földhöz láncolva találták meg – olvasható egy 2014-es jelentésben. A sokat vitatott vallatási módszert, az úgynevezett waterboardingot is alkalmazták egyes esetekben. Ennek lényege, hogy

a lekötözött fogoly fejére textilt húznak, majd arra (célzottan az orrba és a szájba egyszerre) hosszú ideig vizet öntenek, így a vallatás alatt álló személy gyakorlatilag folyamatosan fulladozik.

A fekvő pozíció miatt a tüdőt nem éri el a víz, így meg nem fullad az illető, az érzés azonban ugyanaz, emiatt is kelt halálfélelmet abban, akin alkalmazzák. Az al-Kaidához tartozó Abu Zubajdahot például egy hónap alatt 83 alkalommal vetették alá az utóbbi módszernek. A thaiföldi kínzásokról videofelvételeket is készítettek, ám azokat Haspel akkori főnökének, Jose Rodrigueznek a parancsára megsemmisítették. A thaiföldi akció a Cat’s Eye, vagyis Macskaszem fedőnév alatt zajlott.

A fenti esetek miatt figyelt fel Haspelre igazán a sajtó - megjelentek olyan írások is amelyek szerint a nő jelen volt a kínvallatásoknál. A cikkeket azonban utólag helyesbítették, miszerint Haspel nem felügyelt a kínzások során és hogy csak azután nevezték ki a thaiföldi projekt élére miután Zubajdah vallatása már véget ért.

A CIA vallatási programját a vitatott módszerek miatt állítólag leállították még azelőtt, hogy Barack Obama 2009-ben betiltotta. Amellett, hogy embertelen eszközöket alkalmaztak, a szenátus hírszerzési bizottsága úgy ítélte meg, hogy nem voltak elég hatékonyak.

Az utolsó brutális kényszervallatást a dokumentumok alapján 2007-ben hajthatták végre. Trump azonban másképp látja a helyzetet, szerinte bizonyos esetekben igenis indokolt lehet a kényszervallatás,

például a fent említett waterboarding is, hiszen „az  Iszlám Állam is középkori módszereket alkalmaz, és ellene csak így lehet fellépni”.

A múlt hét keddi hírek után egyébként újra felmerültek Haspel múltjának kifogásolható részletei, John McCain republikánus szenátor szerint felelnie kellene a kínzásokban betöltött szerepéért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.