Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A németek nem gondolták, hogy lőni is fognak a fegyvereikkel

A pénz Németországban is felülírja az emberi jogi aggályokat: milliárdokért adnak fegyvert Törökországnak és Szaúd-Arábiának.

Techet Péter
2018. 04. 05. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Angela Merkel német kancellár elfogadhatatlannak nevezte a török hadsereg támadásait az észak-szíriai kurdok ellen, kormánya további Törökországba irányuló fegyverexportot hagyott jóvá. Amióta idén januárban megkezdődött a török Olajág hadművelet, német hadiipari cégek több mint négymillió euró összegben szállítottak fegyvert és tankokat Törökországba. 2017 decembere óta a Törökországba irányuló német fegyverexport összege a tízmillió eurót is meghaladta. Noha a külügyminisztert a szocdemek adják Heiko Maas személyében, aki vonakodik nemzetközijog-sértésként értékelni a török hadsereg afríni offenzíváját, pártjának frakcióvezető-helyettese, Rolf Mützenich szerint nem zárható ki, hogy az újonnan eladott fegyvereket Ankara a kurdok ellen veti be.

A fegyverexportot leghatározottabban a szélsőbaloldali, ellenzéki Die Linke ítéli el. Az, hogy kiderültek a fegyverexport számai, szintén nekik köszönhető, ugyanis elérték, hogy a berlini külügyminisztériumnak nyilvánosságra hozza a kormány által jóváhagyott fegyverszállítmányokat. Sevim Dagdelen, a Die Linke török származású képviselője szerint a berlini kormány azért nem hajlandó a török offenzívát nemzetközijog-sértésnek nyilvánítani, mert akkor nem mondhatna igent a további fegyverexportra.

Márpedig a német hadiipar az egyik leggyorsabban növekedő ágazat, amely erősen kötődik mind a szociáldemokratákhoz (SPD), mind a kereszténydemokratákhoz (CDU). Amikor Merkel a liberálisokkal (FDP) közösen kormányzott, folyamatosan estek vissza a német hadiipar számai. Ezzel szemben az előző nagykoalíció idején 25 milliárd euróra nőtt összesen a fegyverexport értéke, ami 21 százalékos növekedés a 2009 és 2013 közötti állapotokhoz képest. A Merkel-kormány a szeptemberi választások után is még ügyvezető kabinetként majdnem kétmilliárd euró összegben engedélyezett fegyverszállítmányokat – elsősorban Európán, sőt a NATO-n kívüli országokba. Csak 2017 őszén német cégek, a berlini kormány engedélyével, például majdnem 300 millió euró értékű fegyvert juttattak Egyiptomba. Különösen abból lett nagy botrány, hogy 148 millió eurónyi összegben Szaúd-Arábia is vásárolhatott német fegyvereket, amelyeket a Die Linke és a Zöldek képviselői szerint Jemenben vetett be. A szaúdi fegyverexportot csak idén év elején állította le a Merkel-kormány.

Németországban ma szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy kinek és milyen célból lehet fegyvereket szállítani. A fegyverexportot előzetesen jóvá kell hagyatni a kormánnyal. Fegyvert elvileg csak akkor szabad eladni, ha német biztonsági érdeket szolgál és/vagy egy konfliktus megelőzését. Ám a török vagy szaúdi üzletek mutatják, hogy e szabályozás nagyon tágan értelmezhető. A német kormány például úgy véli, hogy noha Törökország ma háborúban áll, nem bizonyítható, hogy német fegyvereket vetne be. A hadi felvételeken persze egyértelműen láthatóak például a német Leopard–2 tankok, amelyeket a török hadsereg Észak-Szíriában is használt. A török kormány viszont azt állítja, hogy a német fegyverekkel a NATO külső határait védik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.