Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Észak-Korea állítólag kész visszatérni a hatoldalú tárgyalásokhoz

Az Egyesült Államok csapdát gyanít a tíz év szünet után újra megnyilvánuló tárgyalási hajlandóság mögött.

MN
2018. 04. 05. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea kész visszatérni a nukleáris programja felszámolásáról és a rakétatesztjei beszüntetéséről szóló hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyeket csaknem tíz éve szüntetett be – írta az MTI a Nikkei című japán gazdasági lap csütörtöki cikke alapján.

Kim Dzsongun phenjani vezető március végi pekingi látogatása során jelezte Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfőnek, hogy hajlandó folytatni a tárgyalásokat a rajta kívül Dél-Koreát, Japánt, az Egyesült Államokat, Kínát és Oroszországot magában foglaló formátumban – tudta meg az újság Kínával és Észak-Koreával kapcsolatban álló forrásokból.

Az észak-koreai nukleáris program felszámolását célzó tárgyalássorozat 2009-ben szakadt meg, a kommunista rezsim az „amerikai agressziót” okolta a kudarcért.

A Nikkei forrásai azt is lehetségesnek tartják, hogy Kim Dzsongun a Donald Trump amerikai elnökkel májusban tartandó csúcstalálkozóján is jelezni fogja hajlandóságát a tárgyalások folytatására. A Nikkei cikke szerint azonban az Egyesült Államok arra gyanakszik, hogy Észak-Korea ezzel csak időt akar nyerni, és ez szerintük egyáltalán nem jelenti még azt, hogy az egyeztetések valóban újra is kezdődnek.

Kínai részről egyelőre nem kommentálták a japán lap értesülését.

A korábbi tárgyalásokon az elszigetelt Észak-Koreai közölte, fontolóra veszi nukleáris arzenálja leszerelését, ha az Egyesült Államok kivonja Dél-Koreában állomásozó katonáit, és visszavonja a nukleáris ernyőként emlegetett biztonsági garanciát, amellyel Japánt és Dél-Koreát védi a térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.