Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Így hangol a külföldi média a magyar választásokra

A Politico szerint Orbán egy új kommunista, a Le Monde szerint háború van, nem választás, a Der Standard szerint pedig több Soros kellene ide!

MN
2018. 04. 05. 16:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjedelmes cikkben érvel amellett a portál európai kiadása, hogy a budapesti és varsói nacionalista kormányok kommunista elődeikéhez hasonló technikákat alkalmaznak. A szerző, Lili Bayer szerint Orbán Viktor a politikáját a konzervatív nacionalizmus alapjára építette, retorikailag szemben állva az ország korábbi kommunista vezetőivel. Azonban a gyakorlat – paternalizmus, keménykezű fellépés, külső ellenségekre vonatkozó megszállottság, valamint osztályalapú retorika – tekintetében a magyar kormányfő és lengyel partnerei a kommunista elődökre emlékeztető megközelítést alkalmaznak.

A cikkben megszólaltatják Jeszenszky Gézát, az Antall-kormány külügyminiszterét is, aki többek közt a sikeres agymosáshoz szükséges médiamonopóliumot és az állások betöltéséhez megkövetelt párthűséget is említette Orbán Viktor és a kommunisták közös jellemzői között. Nyilatkozik Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora, korábbi jegybankelnök is, szerinte a magyar miniszterelnök a politikai retorika tekintetében az iskolában tanult régi marxista mantrákba – mint a munkaalapú társadalom, Magyarország újraiparosítása vagy a spekuláció veszélyei – kapaszkodik. Tamás Gáspár Miklós pedig úgy véli, Orbán Viktor népszerűsége részben annak is az eredménye, hogy a Nyugattal szemben érzett, régóta szunnyadó haragra épít.

Orbán Viktor bírálói úgy vélik, hogy a miniszterelnök Kádár János kottáját másolja. Szerintük mindkét vezető hasonló társadalmi szerződést ajánlott a magyaroknak: szerény jólét és stabilitás biztosítását a szabadság egy részének feladásáért és a kormány elleni aktív ellenállás beszüntetéséért cserébe.

Az osztrák konzervatív lap szerint Magyarországon egy korrupciós botrányoktól megtépázott kormányzópárt és reményekkel teli, elszánt ellenzék néz szembe egymással a választásokon. A cikk rámutat, a Soros György képével teleplakátolt országban sosem volt még ilyen erős az ellenzék, figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy továbbra is fennáll az esély, hogy Orbán Viktor simán nyeri a harmadik választását is, még ha a kétharmados többsége valóban bizonytalan.

– A Jobbik a legjobb választás Magyarországnak − nyilatkozta a lapnak Zoltán, egy informatikus, aki szerint az elmúlt idők legkorruptabb kormányzását folytatja a Fidesz. Ő azt mondja, hisz abban, hogy a Jobbik megváltozott, jó irányba tart, ezért érdemes a kormányzásra és a szavazatokra.

A cikk felidézi, hogy Gyurcsány Ferenc 2010-es hazugságbeszéde nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz megnyerje a következő választásokat, ám a baloldal most újra egyesülni készül. Nagyjából 7 évre volt szüksége a baloldalnak ahhoz, hogy valahogyan kilábaljon a gödörből. Az esélyeket latolgatva arra jutnak, hogy bármi megtörténhet.

A legolvasottabb és legnagyobb példányszámú osztrák napilap, a Kronen Zeitung és az ORF, az osztrák közszolgálati televízió is felfigyelt a Magyar Nemzet tényfeltáró cikkeire, amelyek központjában Orbán Viktor kormányának, baráti körének és családtagjainak korrupciós botrányai állnak. A mai tudósítások arra hívják fel a figyelmet, hogy már az FBI is nyomoz a pénzmosás miatt. Részletesen számolnak be a négymilliárd euró eltűnéséről és hogy a magyar kormány az arab világgal üzletelt. A botrányban Bécs neve is felmerült, hiszen a futárok az osztrák főváros üres lakásaiban hozták-vitték a pénzt.

A liberális osztrák lap kommentárja szerint Magyarország civil társadalmának több támogatóra és segítőre van szüksége, legyen szó televízióról, rádióról vagy választási plakátokról. Mint rámutatnak, a magyar kormány Soros György személyében megtalálta tökéletes ellenségét: van, hogy azt állítja a Fidesz, hogy felvásárolta az ellenzéket, van, amikor azt, hogy ő irányítja a fennmaradt kritikus médiát az országban. Sőt, azzal is vádolják, hogy ő a 2015-ös menekültválság kitalálója.

A szerző úgy véli, hogy abban a nyolc évben, amióta a Fidesz kormányoz, Magyarország drámaian megváltozott, ugyanis Orbán Viktor kormányfőnek sikerült nemzeti jelszavakkal minden egyéb társadalompolitikai vitát megfojtani. Ez azért is sikerülhetett Magyarországon olyan könnyedén, mert a nacionalizmussal történt tapasztalatok teljesen eltérőek például Ausztriáétól, ahol a II. világháború után a nacionalizmus teljesen elvesztette legitimitását (attól a szerző jótékonyan eltekint, hogy Ausztriában a Fidesztől jobbra álló Szabadságpárt is része a kormánykoalíciónak). 

A választás előtt néhány nappal Orbán Viktor Magyarországa jobboldali, korrupt és megosztott – írja a bajor közszolgálati médium. Mint írják, a kormányfő úgy átalakította a maga javára a társadalmat, a sajtót és a választási törvényt, hogy úgyszólván senki sem kételkedik a sikerében, csak éppen az ország folyamatosan zuhan a Transparency International korrupciós listáján. Hozzáteszik, a rezsim nyilvánosan lejáratja és ellenségként bélyegzi meg a vélt ellenfeleket, Soros György évek óta Orbán kedvenc ellenségének számít. Azt ugyanakkor elismerik: a politikus tehetséges szónok.

Szellemekkel viaskodnak Budapesten – Orbán Viktor fél, hogy elveszti a többséget, azért meredek nézeteket terjeszt – írja a konzervatív német lap. Szerintük ez derült ki a Fidesz egyik választási rendezvényén is, ahol Németh Szilárd 62 percen át beszélt, és ebből 55 percig csak a migránsokkal, illetve azzal foglalkozott, hogy Magyarország magyar marad-e.

A választási rendszer rövid ismertetése után a cikk emlékeztet, hogy a közvélemény-kutatások mind a Fidesz győzelmét vetítik előre. Ám Orbán Viktorhoz közeli forrásokra hivatkozva a szerző azt írja, ezeknek a felméréseknek maga a miniszterelnök sem hisz igazán, inkább az ellenzék megosztottságában bízik. A cikk szerint a választások tétje kettős: ha a korrupciós vádaknak csak a fele is igaz, Orbán Viktoréknak a hatalom elvesztésével a felelősségre vonással is szembe kell nézniük.

Mintha nem is választások lennének április 8-án, hanem háború folyna, mintha a III. világháború előestéjén lennénk – írja le a hangulatot a francia lap. Sylvie Kauffmann szerint ráadásul a retorika szándékosan katonai, hiszen a Fidesz-kommunikáció szerint az invázió Európa kapujában van, a fővárosba, Brüsszelbe már be is hatolt a rejtőzködő ellenség, Európa egésze felett a megszállás és a megsemmisülés veszélye lebeg. A szerző emlékeztet arra is, hogy széles körben elterjedt az a nézet is Közép-Európában, hogy a kétezres években csatlakozott országok nem egyenlő félként csatlakoztak az Európai Unióhoz. A növekvő nacionalizmus, gyakran populizmussal kísérve azonban olyan tendencia, amely messze túlmutat Közép-Európán - figyelmeztet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.