Aláírták Kartúmban a közép-afrikai békemegállapodást

Aláírta kedden a Közép-afrikai Köztársaság kormánya és 14 lázadószervezet Kartúmban az országban dúló fegyveres konfliktust lezáró békemegállapodást.

Forrás: MTI2019. 02. 05. 14:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ és az Afrikai Unió védnökségével folytatott tárgyalások végeztével múlt szombaton jelentette be Szmáil Sergi, az Afrikai Unió béke és biztonság kérdésével foglalkozó biztosa, hogy megszületett a megállapodás, de az egyezség részleteit nem ismertette. Szudáni sajtójelentések szerint a megállapodás a hatalommegosztásra és igazságszolgáltatási kérdésekre összpontosít az átmeneti időszakban.

A január 24-én kezdődött tárgyalásokon az AU, az ENSZ, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közössége (CEEAC) és Oroszország tisztségviselői közvetítettek a megállapodás elérése érdekében.

Bár a közép-afrikai kormány és az országban tevékenykedő 14 fegyveres csoport közül 13 tavaly június 19-én már aláírt egy tűzszünetet és a milíciák politikai képviseletét magában foglaló békemegállapodást, az azt követő napon harcok robbantak ki, amelyek mintegy száz halálos áldozatot követeltek.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. 2013-ban a Seleka muszlim lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Az ENSZ 2014 óta van jelen békefenntartókkal az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.