Csalónak és rasszistának nevezte Cohen Trumpot

Egyelőre beláthatatlan, hogy a most elhangzottak hogyan érintik Trump elnökségét vagy 2020-as újraválasztási esélyeit, és milyen munícióval szolgálnak majd Trump ellenfeleinek.

2019. 02. 28. 16:21
Former Trump personal attorney Cohen is sworn in to testify before House Oversight hearing on Capitol Hill in Washington
Eskü a tévénézők milliói előtt. Beláthatatlan, hogyan hatnak majd a vádak a következő választásra Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rasszista, szélhámos, csaló – ezekkel a jelzőkkel illette az amerikai elnököt volt ügyvédje és bizalmasa. Michael Cohen tegnap a washingtoni képviselőház egy bizottsága előtt nyilvánosan, amerikai tévénézők millióinak szeme láttára tálalt ki Donald Trump állítólagos ügyeiről, miután előzőleg a szenátus hírszerzési bizottsága kilenc órán át hallgatta meg, ma pedig újra a képviselőház előtt tanúskodik. Két évtizede, Bill Clinton szexügye óta nem illettek amerikai elnököt ilyen súlyos vádakkal a Capitoliumban. Cohen személyesen is elhatárolódott Trumptól – „nem vagyok már a ­kijáróembere” –, ugyanakkor a szavahihetőségét csorbítja, hogy tavaly három év börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték, miután a többi közt csalást és eskü előtti hamis tanúzást róttak a terhére.

Egyelőre beláthatatlan, hogy a most elhangzottak hogyan érintik Trump elnökségét vagy 2020-as újraválasztási esélyeit, és milyen munícióval szolgálnak majd Trump ellenfeleinek azzal a jelentéssel együtt, amelyet Robert Mueller különleges ügyész a várakozások szerint hamarosan letesz az asztalra. A Vietnamban tárgyaló Trump a Twitter mikroblogon azt közölte, Cohen azért hazudik, hogy mérsékeljék a börtönbüntetését. Egyben emlékeztetett, volt ügyvédjét praxisa gyakorlásától is megfosztották a csalásai miatt.

Eskü a tévénézők milliói előtt. Beláthatatlan, hogyan hatnak majd a vádak a következő választásra
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst

A kifakadásoktól, személyeskedésektől és sértegetésektől sem mentes meghallgatáson Cohen a többi közt egy csekket mellékelt a vallomásához, amely szerinte azt igazolja: Trump megtérítette neki azt a hallgatási pénzt, amelyet a 2016-os Trump-kampány idején egy Stormy Daniels nevű pornószínésznőnek ő fizetett, hogy ne forduljon a nyilvánossághoz az akkori republikánus elnökjelölttel folytatott korábbi viszonyával kapcsolatban. A kifizetés – amennyiben valós – a kampányfinanszírozási szabályok megsértésének számíthat.

Cohen azt is vallotta, korábban hazudott a kongresszusnak, amikor azt állította, hogy Trump 2016-ban még a kampányidőszak előtt leállította moszkvai tárgyalásait egy felhőkarcoló építéséről. Szerinte egyébként a jelenlegi elnök fejében meg sem fordult, hogy legyőzheti Hillary Clintont vagy megnyerheti a republikánus előválasztást. – A kampány mindig is csak marketinglehetőség volt a számára – állította.Cohen szerint Trump jó előre tudott arról, hogy a ­WikiLeaks kiszivárogtató portál nyilvánosságra hozza Clinton e-mail-levelezését. Mégpedig volt tanácsadója, Roger Stone révén volt erről tudomása, aki ellen nemrég szintén eljárás indult.

A New York-i ügyvéd arról is beszámolt: volt, hogy leveleket kellett írnia Trump nevében oktatási intézményeknek, megfenyegetve őket arra az esetre, ha nyilvánosságra hozzák a bizonyítványait. De előfordult az is – állította –, hogy kamu árverést szervezett Trumpnak. A rasszizmusvádat ­Cohen azzal igyekezett alátámasztani: az elnök pöcegödör­országoknak nevezte azokat az államokat, amelyeket fekete bőrű vezető irányít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.