időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Háromversenyzős lett az ukrán küzdelem

Dunda György (Ungvár)
2019.02.25. 12:02
Háromversenyzős lett az ukrán küzdelem

Bő egy hónappal az ukrajnai elnökválasztás előtt kezd háromszereplősre korlátozódni a küzdelem. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Volodimir Zelenszkij, Petro Porosenko, Julija Timosenko a sorrend. Ketten közülük bejutnak a második fordulóba, de lehetetlenség megmondani, hogy kik. A küzdelem kezd eldurvulni, szinte naponta vádolják meg egymást csalási kísérletekkel. A regnáló államfő csapata azt sulykolja: egyedül ő ukránpárti, kihívói oroszbarát jelöltek.

Alig több mint egy hónappal a március 31-i elnökválasztás előtt, némi meglepetésre Volodimir Zelenszkij került az első helyre a közvélemény-kutatóknál. A teljes lakosság körében 17,5 százalék hajlandó a komikus színészre szavazni. A hivatalban lévő elnök megerősödése tovább tart, őszi támogatottsága mára megduplázódott, 13,1 százalékon áll.

A néhány hónappal ezelőtt még toronymagasan vezető Julija Timosenko viszont folyamatosan veszíti el szavazóit, legutóbb már csak 11,5 százalékon mérték. A maradék 41 jelölt közül más támogatottsága nem éri el a 10 százalékot. Ami szembetűnő a felmérésekből: amennyiben Zelenszkij bejut a második fordulóba, ott egyértelmű favoritnak számítana akár Porosenko, akár Timosenko ellen.

Julija Timosenko a jelöltek rekordmagas számát Petro Porosenko húzásának tartja. A volt miniszterelnök azzal érvel, hogy miután valamennyi induló delegálhat képviselőt a választási bizottságokba, a jelenlegi elnök így akar többségre szert tenni ezekben a testületekben, hogy aztán manipulálni tudja az eredményeket. A „gázhercegnő” azzal is meggyanúsította politikai riválisát, hogy emberein keresztül elkezdte megvásárolni a szavazatokat. Ukrajnában bevált szokássá vált, hogy az emberek nemes egyszerűséggel hajlandók eladni a voksukat. A mostani választáson az átlagos tarifa 500 hrivnya, ami kicsivel több ötezer forintnál.

Az elnök hatalmi érdekszférájába tartozó nemzetbiztonsági hivatal eközben házkutatásokat tartott a Batykivscsina több regionális irodájában, ezzel is választási csalás gyanújába keverve a párt elnökét, Timosenkót. Válaszul Arszen Avakov belügyminiszter – aki Timosenko győzelme esetén megtarthatná posztját – Porosenko kampánystábját igyekezett hasonló gyanúba keverni. Természetesen nem marad ki az adok-kapokból a humorista Zelenszkij sem. Ellenfelei oroszérzelműséggel vádolják, legújabban azzal, hogy a nagy sikerrel futó Nép szolgája vígjáték-paródia sorozatát orosz pénzekből finanszírozza. Felemlegetik neki azt is, hogy a 2014-es Majdan-tüntetések idején viccelődött az utcán történtekkel.

Julija Timosenko és Petro Porosenko üzeneteit hirdető választási plakátok
Fotó: Reuters

A jelöltek valós programjairól viszont alig esik szó. Porosenko a nyelv, vallás, hadsereg hármas szlogenre épít. Azt hangsúlyozza, csakis ő képes megakadályozni az újabb orosz területfoglalásokat, az önálló ukrán nemzeti pravoszláv egyház megteremtését személyes vívmányának tartja, az alapító okiratba még a neve is bekerült, s vélhetően a kampány hajrájában végleges formájában is elfogadják az első olvasatban még tavaly ősszel megszavazott nyelvtörvényt, ami az oktatási törvénnyel egy egészet alkotva totális ukránosítást ír elő az élet valamennyi területén.

Timosenko egy ötpontos választási programmal kampányol, de azokból az emberek csak egyet ismernek: ha ő nyer, felére csökkenti a gáz árát. Porosenkóhoz hasonlóan semmi pozitívat nem ígér a kisebbségeknek. Volodimir Zelenszkij programja az oligarchikus klánrendszer letörésére, felszámolására épül, a népi demokráciát hangsúlyozza, így referendumon döntenék el, mi kerüljön be az új alkotmányba.

TÖRTÉNELEMTANÁRBÓL ELNÖK

Az ukrán elnökjelöltek között egyértelműen Volodimir Zelenszkij (képünkön) a sötét ló. A 40 éves komikus színész főszereplésével 2016 óta forgatják a Nép szolgája című vígjátéksorozatot, amely harmadik évadának premierje márciusban lenne, csakhogy Porosenko-párti képviselők feljelentették a központi választási bizottságnál, mondván, ez politikai reklám, amiért fizetnie kell. Amennyiben a hatóság is annak ismeri el, az elképesztő összegekbe kerülne Zelenszkijéknek. A szóban forgó sorozatban Zelenszkij egy történelemtanárt, bizonyos Vaszil Petrovics Holoborogykót alakítja, aki egy, a diákjai által titokban felvett és a közösségi hálókon megosztott hatalomkritikus magánszámával olyan népszerűségre tesz szert, hogy elnökké választják.

A sorozat szatirikus formában mutatja be, hogy mennyire korrupt az államigazgatási rendszer, amit a háttérből három oligarcha irányít, akik sehogy sem tudják befogni az új elnököt. A film készítőit dicséri, hogy a tévénézők millióiban ügyes képzetben összemossa Zelenszkijt az elnökkel, bemutatja, miként akarja megsemmisíteni az oligarchikus rendszert, és közben elmosódnak a határok a valóság és a képzelet világa között. Nyilván a film megszületése sem lehet véletlen, azaz Zelenszkijék már 2016 előtt pontosan megtervezték az elnökjelöltséget. A filmsorozat neve pedig megegyezik azon pártéval, amelynek szintén Zelenszkij az elnöke, s amelyik indulni készül az őszi parlamenti választáson.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.